Noi reguli de vizitare a Deltei Văcărești. Regulamentul, blocat degeaba 2 ani și jumătate

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.06.2020 - 13:09
Foto Asociația Parcul Natural Văcărești

Delta Văcărești, formată pe locul unei construcții hidrologice abandonate din București, nu va mai putea fi vizitată în orice condiții, cum se întâmplă azi, după ce va fi aprobat Regulamentul Parcului Națională Văcărești.

SHARE

150 de specii de păsări, 13 specii de mamifere, 12 specii de moluște, 5 specii de reptile și 331 de specii de plante trăiesc în locul betonat care ar fi trebuit să fie un lac de acumulare, gândit de statul comunist pentru a proteja Bucureștiul de inundații.

Lucrarea a fost abandonată după 1989, iar 25 de ani mai târziu specialișii au descoperit că spațiul a fost recucerit de natură, care a format un parc natural în oraș. 

Parcul Național Văcărești (PNV) a fost înființat oficial în 2016 și inițial a fost administrat de Asociația Parcului Național Văcărești, un ONG format din voluntari, care au creat alei, au amenajat locuri de vizitare din lemn și au pus panouri cu informații despre noua deltă. 

După numai doi ani, activitatea voluntarilor a fost blocată de noul guvern PSD, care a decis că ONG-urile nu se mai pot ocupa de ariile naturale protejate. 

„Noi am făcut atunci când eram administratori un regulament de funcționare a parcului atunci când. Adică, în urmă cu doi ani și jumătate.

Eram obligați ca la șase luni de la preluarea administrației să trimitem spre aprobare regulamentul. După doi ani, trebuia să livrăm planul de management. 

A venit PSD la guvernare și a decis că ONG-urile nu mai pot proteja ariile protejate. Și atunci s-a resetat totul.

S-a înființat, teoretic, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), dar nu au continuat ce am făcut noi. Lucrurile s-au blocat.

Noi trimisesem atunci regulamentul la Ministerul Mediului, fusese avizat de ANANP, dar a rămas în aer, nu l-au aprobat. Ne-au dat la o parte fără să pună nimic în schimb”, a explicat, pentru Newsweek România, Florin Stoican, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.

Noul regulament al parcului, în dezbatere publică

Lucrurile au fost deblocate la începutul acestui an, când regulamentul a fost pus din nou în circuitul aprobărilor.

Documentul, care se află în prezent în dezbatere publică, prevede că în Delta Văcărești sunt permise doar activități de vizitare şi de educație.

„Accesul în PNV se va face în conformitate cu reglementările ANANP, pe baza achitării unui tarif, conform legislației în vigoare. Accesul este permis prin locurile unde există facilități de trecere peste marginea betonată a digului. Circulația vizitatorilor este permisă numai pe drumurile/potecile marcate (inclusiv «coama» digului), considerate trasee de vizitare”, se arată în regulament.

Doar grupurile organizate pot ieși de pe potecile marcate, iar conducătorul grupului își asumă răspunderea și va respecta măsurile de protecție.

Regulamentul va permite în Delta Văcărești doar plimbări pe jos și alergare, plimbări cu bicicleta, observarea naturii, activități foto-video pentru uz personal, necomercial, picnicuri în locurile special semnalizate și amenajate, fără aprinderea focului, și activități asociate unor proiecte de cercetare științifică, cu acordul scris al ANANP.

De asemenea, va fi permis accesul cu câini vaccinați, ținuți în lesă pe toată durata vizitei (cu botniță, în cazul raselor periculoase).

Fumatul, doar în locuri speciale

În parcul format într-o fostă amenajare a sistemului hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor, abandonată și recucerită de natură, nu va fi permisă vânătoarea, capturarea sau vătămarea animalelor, prin orice metode, dar și perturbarea intenționată în cursul perioadelor de reproducere, creștere, hibernare și migrațiune a faunei sălbatice din Parc.

De asemenea, nu va fi permis pescuitul, prin orice metode, precum și deținerea sau transportarea instrumentelor de pescuit de orice fel, distrugerea cuiburilor sau colectarea ouălor, eliberarea, abandonarea sau introducerea de specii de plante sau animale, accesul animalelor domestice care pășunează, abandonarea deșeurilor de orice fel în afara locurilor special amenajate, distrugerea vegetației, tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieților sau lăstarilor, precum și însușirea celor rupți sau doborâți de fenomene naturale sau de către alte persoane, plantarea de puieți și semințe, camparea și amenajarea de adăposturi; aprinderea focului și focuri de artificii și petarde.

Fumătorii care vizitează Delta Văcărești vor avea probleme, pentru că fumatul este permis doar în locurilor special amenajate. De asemenea va fi interzis și consumul de băuturi alcoolice, dar și scăldatul. 

Parcul Natural Văcărești nu va putea fi filmat de sus, cu drone sau alte aparate de zbor, cu excepția cazurilor de documentare și supraveghere.

Animalele sălbatice nu vor putea fi hrănite de vizitatori.

Capcane pentru păsări

„La începutul anului, am reușit să semnăm un parteneriat cu Ministerul Mediului și Agenția pentru Arii Protejate, care  au preluat regulamentul făcut de noi. 

Regulamentul permite autorităților să ia măsuri celor care fac probleme pe acolo, căci sunt probleme cu gunoaiele, cu securitatea vizitatorilor, cu branconajul, cu incendiile.

Mai vin noaptea pescarii pe lac. Unele persoane puneau și capcane pentru a prinde păsări, ca să le vândă. 

Regulamentul dă posibilitatea autorității să amendeze pentru încălcarea regulilor în arii protejate. Nu e nevoie să fie amendată toată lumea. E suficient să fie amendați câțiva, să se ducă vestea și se liniștesc”, a precizat Florin Stoican.

Președintele asociației a menționat că accesul vizitatorilor va fi neîngrădit, dar dacă se depășește o capacitate suport, se va limita temporar accesul în parc, când cuibăresc păsările.

Oamenii care locuiau acolo au fost angajați la Asociație, cu carte de muncă, sunt rangeri în parc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te