Nicușor Dan: S-a ajuns la o formă a bugetului Capitalei acceptată de toată lumea. Se vor tăia bani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.05.2021 - 10:26
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat "progresele sperate". / Foto: digi24.ro

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat "progresele sperate" şi că este posibilă convocarea în următoarele ore a unei şedinţe de Consiliu General.

SHARE

"Discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea. Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar şi corect pentru a începe investiţiile în Capitală şi pentru a elimina datoriile şi problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăţi abordarea în chestiunile bugetare", a scris primarul general, pe Facebook.

El a menţionat că susţine sporirea solidarităţii în coaliţie, "dar şi realism maxim" în privinţa chestiunilor dificile.

Citește și: Începe maratonul de vaccinare anti-COVID cu Pfizer în București!

"Mulţumesc liderilor şi reprezentanţilor USR PLUS, PNL şi PMP pentru contribuţia la găsirea unei soluţii. E posibilă convocarea în următoarele ore a unei şedinţe de Consiliu General, în care vom supune din nou la vot proiectul de buget, cu modificările agreate", a mai precizat Nicuşor Dan.

Varianta de buget rezultată în urma discuţiilor, "cu 1 miliard mai aproape de realitate"

Copreşedinţii USR PLUS Bucureşti vor propune Biroului Municipal aprobarea de către consilierii generali a noului proiect de buget, a transmis viceprimarul Horia Tomescu, adăugând că varianta rezultată în urma discuţiilor este "cu 1 miliard mai aproape de realitate".

Citește și: Apără Duckadam! Steaua Bucureşti a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal acum 35 de ani

"În urma discuţiei pe care am avut-o aseară cu primarul general şi cu partenerii de coaliţie, copreşedinţii USR PLUS Bucureşti vor propune Biroului Municipal USR PLUS Bucureşti aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente: 1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuţii este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate; 2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la bugetul de stat; 3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depăşirea unui punct mort", a arătat viceprimarul, într-o postare pe Facebook. 

Violeta Alexandru: Bugetul Capitalei va fi votat cu amendamente, se vor tăia fonduri

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, declară că bugetul Capitalei va fi votat cu amendamente, arătând că se vor tăia anumite fonduri.

"Mă bucură, în primul rând, pentru bucureşteni, decizia conducerii USR-PLUS de a susţine, până la urmă, bugetul Capitalei. Liderii politici ai PNL Bucureşti, ai USR-PLUS, ai PMP, alături de Primarul General au avut discuţii în aceste zile şi au ajuns la un acord de susţinere a bugetului Capitalei. Şedinţa de consiliu se va convoca de îndată", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ea subliniază că alternativa pentru neadoptarea bugetului ar fi fost blocarea Bucureştiului.

"Dacă ieşeam din termenul legal până la care trebuia adoptat, Guvernul nu mai putea transfera cotele aferente Bucureştiului. Am explicat consecinţele neadoptării bugetului în toate discuţiile avute. Bucureştiul nu are taxe şi impozite ca să poată susţine serviciile publice, salariile necesare, cheltuielile pentru funcţionarea oraşului", spune liderul PNL Bucureşti.

Violeta Alexandru arată că bugetul va fi votat cu amendamente şi se vor tăia fonduri, punctând că în acest sens primarul Capitalei a avut toată disponibilitatea.

"A fost evident că niciunul dintre noi nu era de rea-credinţă, că existau explicaţii pentru fiecare măsură propusă, că nu se ascunsese în buget vreun interes obscur al anumitor cercuri de interese. Asta s-a întâmplat atunci când era tăcere pe buget şi, de fapt, se scurgeau banii funcţie de grupurile de interese din jurul PSD.

Avem opinii diferite privind şansele atragerii de venituri, se poate optimiza bugetul (şi am apreciat, o spun cu toată sinceritatea, disponibilitatea USR-PLUS de a ne apleca asupra unei minuţioase analize). Era bine să fie optimizat pe parcursul săptămânilor de discuţii (inclusiv în Comisia de buget, unde au fost toţi consilierii de la toate formaţiunile).

Ceea ce contează, până la urmă, este să avem astăzi un buget votat pentru Bucureşti. Ne vom încadra în bugetul cu aceste tăieri şi vom analiza în continuare structura veniturilor şi a cheltuielilor pentru rectificare. PNL susţine orice măsură de optimizare a bugetului. Vom avea un obiectiv de la care nu ne abatem: atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea Bucureştiului", afirmă Violeta Alexandru.

Ea menţionează că, în contextul discuţiilor despre eficientizarea cheltuirii banilor publici, trebuie accelerate măsurile concrete pentru închiderea companiilor municipale, amintind că sunt două proiecte de hotărâre pentru închiderea companiilor municipale, depuse de PNL Bucureşti, care aşteaptă să fie votate.

"Lucrăm la a treia", a mai anunţat liderul PNL Bucureşti.

Violeta Alexandru mai arată că au fost decuplate alte teme, necesar a fi discutate, de decizia vitală privind bugetul şi a propus o şedinţă a liderilor coaliţiei chiar săptămâna următoare.

"PNL va propune partenerilor de guvernare locală completarea protocolului din campania electorală cu prevederi privind modul de lucru la nivelul deciziilor locale. Nu vreau să amânăm discuţiile", spune Alexandru.

Preşedintele PNL Bucureşti precizează că detalii privind amendamentele agreate asupra structurii bugetului va oferi primarul general.

"Le mulţumesc încă o dată partenerilor noştri pentru că am ajuns la un rezultat şi nu pot încheia fără să le mulţumesc consilierilor generali PNL pentru cele peste 6 săptămâni în care nu au lipsit de la nicio discuţie la care au fost solicitaţi, în care au venit cu sugestii constructive şi în care au încercat să găsească soluţii, alături de primarul general, la situaţia dezastruoasă a bugetului după PSD. Datorii neplătite de luni de zile şi chiar de ani, în unele cazuri. Vor vota colegii mei liberali, aşa cum îi ştiu, cu responsabilitate faţă de Bucureşti", conchide Violeta Alexandru.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.