Monumentul din România care ar fi fost ridicat de cavalerii templieri. E vechi de sute de ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.04.2024 - 08:02
Monumentul din România care ar fi fost ridicat de cavalierii templieri. E vechi de sute de ani - Foto: CNIPT Geoagiu Băi
Monumentul din România care ar fi fost ridicat de cavalierii templieri. E vechi de sute de ani - Foto: CNIPT Geoagiu Băi

Monumentul din România care ar fi fost ridicat de cavalierii templieri. Capela romanică din Ardeal e veche de sute de ani.

SHARE

Capela romanică din Geoagiu este un monument istoric de o mare frumusețe arhitecturală, aflat în județul Hunedoara. Legenda spune că ar fi fost construit de cavalerii templieri.

Monumentul din România care ar fi fost ridicat de cavalierii templieri. E vechi de sute de ani

„Biserica rotondă” Reformată Calvină de la Geoagiu pare să fie cea mai veche biserică din România, posibil ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme.

Are un plan circular și ca material de construcție a fost utilizată cărămidă romană refolosită, obținută din demolarea construcției existente anterior pe această fundație, și foarte puțină piatră de râu.

Citește și: Locul din România considerat de romani un adevărat „SPA”. Aici s-ar ascunde bogății imense

Diametrul interior al navei bisericii este de 5,5 m iar lungimea (navă și absidă) este de 7,50 m în interior și 9,50 m în exterior.

Cea mai veche Biserică din România?

Biserica Rotondă din Geoagiu pare să fie ceea mai veche biserică medievală de pe teritoriul României. Cel puțin asta sugerează rezultatul cercetării arheologice conduse de arheologul Gheorghe Petrov în decursul anilor 1993-2004, care au avut loc în jurul bisericii și în interiorul ei.

Citește și: Locul din România unde oamenii ar crește în înălțime dacă fac acest lucru. Ce spun cercetătorii

În urma acestor săpături s-au descoperit peste 200 de morminte, cele mai vechi dintre ele fiind datate din perioada regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095) și Coloman I Cărturarul (1095-1116).

Datorită acestor descoperiri se poate deduce că biserica Rotondă exista deja la sfârșitul secolului XI, însă datarea exactă a construirii sale rămâne o enigmă.

Ar fi fost ridicată de cavalerii templieri

Legenda spune că Biserica Rotondă ar fi fost ridicată de cavalerii templieri, la sfârșitul Cruciadei a II-a, mai ales că pe un clopot care se află în interior și care datează din acea perioadă se regăsesc aplicate câteva cruci și două chei papale.

Citește și: Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale. Ar fi protejată de un vrăjitor

Astăzi, în biserica rotundă care poartă hramului Sfântului Ioan din Ierusalim nu se mai țin slujbe și poate fi vizitată ca muzeu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te