Locul din România considerat de romani un adevărat „SPA”. Aici s-ar ascunde bogății imense

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.04.2024 - 07:27
Locul din România considerat de romani un adevărat „SPA”. Aici s-ar ascunde bogății imense - Foto: Facebook

În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, un adevărat centru SPA, frecventat de cei mai înstăriţi locuitori ai Daciei romane. Aici s-ar ascunde bogății imense.

SHARE

Geoagiu Băi, staţiunea de la marginea oraşului Geoagiu, este cunoscută pentru izvoarele sale termale şi pentru vestigiile sale antice din epoca romanilor.

Locul din România considerat de romani un adevărat „SPA”. Aici s-ar ascunde bogății imense

Băile termale de la Geoagiu au o vechime de circa două milenii. Zeci de mii de români ajung anual în staţiunea Geoagiu, atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate.

În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, un adevărat centru SPA, frecventat de cei mai înstăriţi locuitori ai Daciei romane.

Citește și: Misterul Sfinxului din România despre care se crede că ar fi Hercule. Arată ca un chip omenesc

Numele dacic, Germisara, atestă faptul că dacii cunoşteau proprietăţile izvoarelor termale şi că aşezarea era renumită încă dinainte ca romanii să ocupe teritoriul pe care se afla şi să o transforme într-un centru balnear de lux pentru acea perioadă, potrivit historia.ro.

Aici s-ar afla faimoasele tezaure romane

Germisara a fost părăsită după retragerea romanilor din Dacia, iar până în Evul Mediu nu mai există informaţii documentare despre ea. 

Potrivit arheologilor, băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri. Cel superior consta într-un sistem de camere de baie, din care s-au păstrat fundaţiile, o parte a elevaţiei, podeaua şi canalele.

Aici au fost descoperite altarele sau bazele de statui, precum şi statuia de marmură a Dianei. La nivelul bazinului natural au fost săpate în stâncă mai multe camere de baie care comunicau între ele. Întreaga zonă era sacră, iar centrul cultului îl constituia bazinul natural, craterul din care izvora apa.

Citește și: Enigma „femeii cu umbrelă” din Cimitirul Bellu. Moare misterios la 22 ani, oamenii o aud plângând

„Importanţa Germisarei este dată şi de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale. Şapte dintre aceste artefacte pot fi văzute la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, iar una dintre ele la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia”, informa Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

În deceniile următoare, noile construcţii au acoperit, potrivit arheologilor, o parte însemnată din teritoriul vechii aşezări.

Izvoarele termale care ajungeau în trecut şi în bazinul natural au fost captate şi folosite la alte bazine.

La sfârşitul anilor 1980, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină construită din beton, care nu are însă nimic în comun cu înfăţişarea arhaică a bazinului, potrivit adevărul.ro.

Inclus pe lista UNESCO

Germisara, complexul termal antic din centrul stațiunii Geoagiu Băi, a fost inclusă pe lista indicativă a UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), potrivit Direcției de Cultură a județului Hunedoara, este propus astfel pentru fi recunoscută printre monumentele din patrimoniul cultural mondial.

Acest sit se poate vizita la orice oră din zi, fiind deschis publicului în permanență, potrivit apuseni.info.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te