Modelul Orban de control asupra presei se răspândește în Europa

DE Adelina Sahlean | 07.06.2019 - 11:34
Foto: RadioCluj

Imaginați-vă o Europă în care presa e controlată de carteluri formate de guverne cu oligarhi. Premierii le oferă contracte de publicitate profitabile companiilor de presă care îi susțin, iar pe cele care nu o fac le pedepsesc financiar până la punctul dispariției.

SHARE

Auzim multe despre amenințările la adresa democrațiilor noastre venite din partea rețelelor sociale și dezinformării. Deși sunt reale, nici una dintre ele nu a ajuns să domine deplin vreo țară europeană.

Lucrul despre care în schimb nu auzim este o altă boală antidemocratică, una care a făcut deja mai multe victime pe continent. Capturarea presei este acel lucru care se întâmplă atunci când guvernele conspiră împreună cu interesele de afaceri pentru a controla și manipula fluxul informațiilor.

Un raport publicat de Media Development Investment Fund expune amploarea acestui fenomen care corodează progrese democratice câștigate cu greu în numeroase țări din centrul, estul și sud-estul Europei, amenințând să-și întindă tentaculele și în alte teritorii.

Căminul spiritual al capturării presei este Ungaria. Manualul premierului Viktor Orban este simplu, dar eficient.

După ce a câștigat alegerile din 2010, partidul de guvernare Fidesz a adoptat o nouă lege a presei, restrictivă, și a numit un nou Consiliu al Presei care să o aplice. Acea lege a prevăzut totodată fuziunea tuturor ramurilor instituției publice radio-TV și plasarea lor într-o singură unitate, aflată sub controlul Consiliului Presei, care a vegheat la o epurare a jurnaliștilor critici.

Cu presa publică sub control, guvernul a procedat apoi la redirijarea cheltuielilor cu publicitatea ale statului de la marile instituții de presă private la cele deținute de aliați ai săi.

Ca etapă finală, la sfârșitul anului trecut oligarhii au înființat Fundația Central-Europeană de Presă și Media și și-au donat toate instituțiile de presă – aproximativ 476 – acestei unice organizații de control. Printre donatori se numără Lorinc Meszaros, vechi prieten de-al lui Orban și în prezent unul dintre cei mai bogați oameni din țară, mulțumită în parte și contractelor cu statul.

Acolo unde Ungaria a dat tonul, alții i-au urmat exemplul. Presa independentă se află sub o presiune continuă în țări precum Cehia, Polonia, România și Serbia.

Și există și un element transfrontalier. O investigație realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project a dezvăluit că afaceriști și firme din Ungaria având legături cu Orban cumpără de o vreme acțiuni la companii de presă din Balcani.

Iar un miliardar ceh, magnat al energiei și presei, Daniel Kretinsky, a cumpărat recent Le Monde.

Importanța de a-ți asigura o presă supusă a fost evidențiată luna trecută de vice-cancelarul de la acea dată al Austriei, Heinz-Christian Strache, care a fost filmat în timp ce-i oferea contracte guvernamentale unui oligarh rus în schimbul sprijinului acestuia, care includea și cumpărare a 50% din acțiunile ziarului austriac Kronen Zeitung, vizându-se ulterior schimbarea poziției sale editoriale.

Astfel rămânem cu intervenția supranațională, însă și acestea ar necesita un nivel de confruntare pentru care UE nu pare a avea în prezent tăria de nervi necesară. O soluție rezidă în sectorul privat. Companiile de presă independente din țările cu risc ridicat au nevoie de mijloacele financiare necesare pentru a-și menține ori a-și recâștiga independența.

De la start-up-uri digitale la companii de prestigiu din presa scrisă și audiovizuală, firmele din domeniu au nevoie de acces la credite și investiții de capital care să le permită să reziste capturării și, atunci când circumstanțele o permit, să cumpere înapoi controlul.

Sursa: Euobserver (preluare Rador)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te