Ministrul turc de Externe: „Regiunea Mării Negre este casa noastră comună”

DE Adina Mutăr | 23.04.2021 - 21:30
Mevlut Cavuşoglu,  Bogdan Aurescu,  Zbigniew Rau/Foto: aa.com.tr
Mevlut Cavuşoglu, Bogdan Aurescu, Zbigniew Rau/Foto: aa.com.tr
Bogdan Aurescu și omologul ucrainean, Dmitro Kuleba/Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Aurescu și omologul ucrainean, Dmitro Kuleba/Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că regiunea Mării Negre „este casa noastră comună”, menționând necesitatea menținerii regiunii „departe de tensiuni”.

SHARE

Cavusoglu a sosit în București joi, la a 10-a aniversare a Declarației de parteneriat strategic Turcia-România și a participat la o conferință de presă comună cu omologii săi român și polonez, la sfârșitul trilateralei, vineri.

Erdogan i-a trimis calde urări lui Iohannis

„Relațiile noastre au dat un exemplu pentru întreaga regiune", a spus Cavusoglu, menționând că a fost primit de președintele român Klaus Iohannis căruia i-a transmis „urările calde ale președintelui Recep Tayyip Erdogan".

„Astăzi, Turcia și România împărtășesc o înțelegere comună a securității regionale. În primul rând, realizarea păcii și stabilității din sud-estul Europei până dincolo, în Caucaz. Acesta este obiectivul nostru comun. Suntem principalii furnizori de pace în sud-estul Europei și în regiunea Mării Negre”, a subliniat Cavusoglu.

„Reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor externe din Turcia, Polonia și România a produs și multe proiecte de cooperare. Am făcut schimb de idei cu privire la recenta reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO și pentru viitorul summit NATO din iunie. Astăzi am subliniat importanța unității și solidarității”, a adăugat ministrul turc de Externe.

Subliniind că „regiunea Mării Negre este casa noastră comună”, ministrul turc a pus accentul pe necesitatea ca această regiune să fie fie ținută departe de tensiuni.

„Suntem cu toții preocupați de evoluțiile recente din Ucraina și din jurul acesteia. Cu toate acestea, primim știri promițătoare și sperăm că dialogul și diplomația vor prevala”, a subliniat acesta.

Ucraina este afectată de conflicte în regiunile sale de est din martie 2014, ca urmare a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia.

Luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 13.000 de morți, potrivit ONU.

Ministrul turc de Externe a precizat că România și Turcia își vor coordona politicile și vor coopera cu privire la „problemele presante”, cum ar fi Afganistanul, și privind strategia NATO 2030 și viitoarea reuniune la nivel înalt NATO.

Polonia: Ajutăm Ucraina și Georgia să-și  îndeplinească aspirațiile NATO

La rândul său, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că reuniunea trilaterală a abordat „o serie de chestiuni legate de securitatea noastră, în special ce putem face împreună pentru a consolida răspunsul NATO la provocările actuale și ce putem face pentru a ne consolida cooperarea reciprocă în această privință."

„Ne-am confirmat angajamentul puternic față de securitatea și stabilitatea regională de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Mediterană", a adăugat el.

Rau a amintit că trilaterală Turcia, România și Polonia nu este doar politică, ci are și o dimensiune militară, un contingent militar polonez urmând să fie operațional curând în Turcia.

Ministrul polonez și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina și Georgia pe fondul tensiunilor în curs.

„Profităm de întâlnirea noastră pentru a exprima solidaritatea și sprijinul pentru Ucraina și Georgia. Vom discuta, de asemenea, despre potențialul de consolidare a cooperării NATO cu ambele țări pentru a le ajuta să îndeplinească aspirațiilor euro-atlantice", a spus acesta.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a mulțumit NATO pentru promptitudinea cu care i-a sărit în ajutor în fața pericolului reprezentat de Rusia.

Tensiunea politică în Georgia

Criza dintre partidul de guvernământ și opoziție din Georgia, în curs de la alegerile generale din 31 octombrie 2020, a fost agravată de arestarea lui Nika Melia, șeful principalului partid de opoziție al Mișcării Naționale Unite, la 23 februarie.

La alegerile generale, majoritatea partidelor de opoziție care au trecut pragul electoral nu au fost primite în Parlament, fiind contestate rezultatele alegerilor. Opoziția a continuat protestele și a cerut alegeri anticipate.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te