Fechet: „România are o capacitate mare de a produce energie din surse regenerabile”

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.07.2023 - 19:54
Ministrul Mediului, Fechet - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

România are o capacitate semnificativă şi diversificată de a produce energie din surse regenerabile, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

SHARE

România are o capacitate semnificativă şi diversificată de a produce energie din surse regenerabile, iar planificarea integrată a utilizării terenurilor permite identificarea zonelor cu o valoare scăzută a biodiversităţii pentru proiectele de energie regenerabilă, păstrând, în acelaşi timp, habitate de mare valoare, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Consiliul informal de Mediu din Spania.

Ministrul Mediului: „România are o capacitate mare de a produce energie din surse regenerabile”

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Mircea Fechet conduce delegaţia României la reuniunea informală a miniştrilor Mediului din statele membre UE, care are loc în perioada 10 - 11 iulie 2023, în Valladolid, Spania. Din delegaţia României face parte şi secretarul de stat Ionuţ-Sorin Banciu.

Organizat sub egida Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, evenimentul reuneşte miniştrii Mediului din statele UE, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, iar în a doua zi (11 iulie) vor participa şi miniştrii Energiei.

Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat managementul integrat al solului, apei, pădurilor şi biodiversităţii şi echilibrul necesar care trebuie păstrat între implementarea proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, amenajarea teritoriului, protecţia şi conservarea biodiversităţii.

De asemenea, a fost organizat un prânz de lucru dedicat măsurilor de reducere a poluării marine.

''România sprijină gestionarea integrată a factorilor de mediu şi cooperarea pentru reducerea ameninţărilor de poluare pentru sănătatea oamenilor, animalelor, ecosistemelor şi planetei. Totodată, apreciem Planul de acţiune al UE 'Către poluarea zero pentru aer, apă şi sol', precum şi toate celelalte strategii şi directive promovate ca produse concrete ale Pactului Verde european. De asemenea, salutăm adoptarea de către Consiliul UE a Regulamentului privind restaurarea naturii, care oferă premisele pentru includerea biodiversităţii în alte politici sectoriale. Considerăm că doar o abordare integrată a acestor documente poate optimiza şi duce la rezultate de succes", a declarat ministrul Mircea Fechet, la dezbaterile pe tema managementului integrat al solului.

În cadrul prânzului de lucru dedicat măsurilor de reducere a poluării marine, demnitarul român a punctat că România arată un interes special pentru gestionarea durabilă a apelor sale costiere şi marine pentru a atinge şi menţine starea ecologică bună a Mării Negre:

"O provocare cu care ne confruntăm este problema poluării marine. În această privinţă, România sprijină punerea în aplicare a Strategiei Europene privind materialele plastice şi a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă pentru a reduce deşeurile marine, inclusiv plastic şi microplastic, în mări şi oceane. Efectele poluării marine au dus la pierderea diversităţii marine, la schimbări în compoziţia şi habitatele biodiversităţii, la scăderea productivităţii marine", a afirmat acesta.

În intervenţia sa pe tema energiei regenerabile, şeful de la Mediu a subliniat că, în vederea optimizării integrării obiectivelor energetice cu cele ale politicilor sectoriale şi de mediu, planurile la nivel local ar putea oferi cele mai bune rezultate.

"România are o capacitate semnificativă şi diversificată de a produce energie din surse regenerabile, dar, în acelaşi timp, o biodiversitate foarte bogată. Extinderea la scară largă a energiei regenerabile este vitală pentru un viitor durabil, cu emisii reduse de carbon. Planificarea integrată a utilizării terenurilor devine un instrument esenţial, deoarece ne permite să identificăm zonele cu o valoare scăzută a biodiversităţii pentru proiectele de energie regenerabilă, păstrând, în acelaşi timp, habitate de mare valoare", a precizat el.

Reuniunea din data de 11 iulie va include două sesiuni de lucru comune cu miniştrii energiei din Statele Membre referitoare la aşteptările legate de rezultatul celei de-a 28-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 28 UNFCCC), care va avea loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie 2023 şi contribuţia sectorului energiei la această conferinţă. De asemenea, agenda zilei include şi un dejun de lucru comun, în care vor fi abordate aspecte referitoare la comunicarea mai eficientă a oportunităţilor privind agenda climă şi energie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te