Ministrul de externe ucrainean : Macron a venit cu opinii, nu cu propuneri concrete

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.02.2022 - 11:29
Ministrul de externe ucrainean : Macron a venit cu opinii, nu cu propuneri concrete/FOTO: promoteukraine.org

Președintele francez Emmanuel Macron nu a încercat să nege aspirațiile pro-occidentale ale Ucrainei și a vizitat Kievul în această săptămână oferind opinii și nu propuneri, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

SHARE

Kuleba a declarat că Ucraina nu va accepta niciun ultimatum pentru a dezamorsa tensiunile cu Rusia.

Macron a vizitat Kievul după ce a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Putin a cerut un blocaj privind aderarea Ucrainei la alianța NATO, iar Ucraina se teme de orice compromisuri neplăcute care i-ar fi impuse. 

„Nu a existat nicio trădare", a declarat Kuleba.

El a precizat că în timpul vizitei lui Macron nu s-a pus problema negării aspirațiilor euro-atlantice ale Ucrainei.

Citește și: VIDEO ÎPS Teodosie, despre Vladimir Putin: „Nu-i negru cum îl prezintă lumea. E cel mai mare ctitor”

Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a adera la NATO, iar președintele Volodymyr Zelenskiy spune că armata ucraineană este mai bine pregătită decât armatele unor țări din alianță.

„Opțiunea este ca cineva să vină și să înceapă să ne impună ceva, așa că nu va exista o astfel de conversație în principiu. Și ieri a avut loc o discuție de idei, nu a fost o discuție despre propuneri specifice", a declarat Kuleba, potrivit Reuters.

Tensiunile dintre Moscova și Occident s-au intensificat pe fondul acumulării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce liderii occidentali au amenințat că vor aplica noi sancțiuni Moscovei în cazul unei invazii.

Citește și: Putin ține în șah Europa și ia cu asalt Africa. Tentativă de puci în Guineea-Bissau

Macron a declarat după discuțiile sale de la Kiev că Putin și Zelenskiy i-au spus că s-au angajat să respecte principiile unui acord de pace din 2014. Macron a adăugat că înțelegerea, cunoscută sub numele de acordurile de la Minsk, a oferit o cale de rezolvare a disputelor lor.

Kuleba a declarat că autoritățile ucrainene nu vor renunța la liniile lor roșii și, în ciuda disponibilității lor pentru negocieri, nu vor fi de acord cu punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk, așa cum sunt interpretate de Rusia.

El a declarat că Kievul nu va purta negocieri directe cu separatiștii susținuți de Rusia și că principala sarcină la negocierile de pace de joi de la Berlin este reluarea discuțiilor în cadrul negocierilor dintre Ucraina, Rusia și organismul european de securitate OSCE.

Discuțiile de luna trecută de la Paris au reînviat „formatul Normandia" în patru direcții între Rusia, Ucraina, Franța și Germania și au fost văzute ca un pas spre dezamorsarea unor tensiuni mai largi în conflictul separatist din estul Ucrainei. Următoarea rundă este programată pentru 10 februarie la Berlin.

Kuleba a declarat mai devreme miercuri că există încă o șansă de a rezolva impasul dintre Occident și Rusia prin diplomație, dar că există deja motive pentru a impune sancțiuni Moscovei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te