Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în vizită oficială în Spania

DE Edi Neagu | 30.09.2021 - 09:32
Bogdan Aurescu va inaugura expoziția "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane". FOTO: mae.ro

Bogdan Aurescu și omologul său spaniol, Jose Manuel Albares Bueno, vor marca împlinirea a 140 de relații diplomatice între România și Spania.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Regatul Spaniei, în contextul celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice.

Potrivit MAE, programul vizitei include consultări politice cu omologul spaniol, Jose Manuel Albares Bueno, şi lansarea, alături de acesta, a albumului bilingv aniversar dedicat celor 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniole.

Întrevederea va constitui un prilej pentru a discuta despre modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale relaţiei bilaterale, ridicate în 2013 la nivel de Parteneriat Strategic, precum şi pentru un schimb cuprinzător de vederi pe dosarele de actualitate europeană, regională, internaţională şi de securitate.

De asemenea, ministrul român va inaugura expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane" la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, eveniment de anvergură aflat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

CITEȘTE ȘI: Examen de permis: elevul a sărit la bătaie în maşină la poliţistul care i-a spus că l-a picat

În cadrul vizitei în Regatul Spaniei, Bogdan Aurescu va efectua, de asemenea, şi o vizită la Centrul Satelitar al UE (SatCen) de la Torrejon de Ardoz.

Expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane" reuneşte 838 de artefacte de excepţie de la 40 de instituţii române şi 4 spaniole şi urmăreşte evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VII d.Hr). Expoziţia poate fi vizitată, în mod gratuit, în perioada 1 octombrie 2021 - 27 februarie 2022, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid. Printre piesele arheologice cele mai valoroase se numără: Coiful de aur de la Coţofeneşti, Rhyton-ul de la Poroina Mare, Brăţările dacice din aur, Şarpele Glykon.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii români au enervat Austria: party cu tort și șpriț, transmis live din închisoare

Evenimentul face parte din programul de diplomaţie publică şi culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, parteneri strategici uniţi de rădăcini istorice şi culturale, printre care originea latină şi personalitatea împăratului Traian. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relaţiilor diplomatice România-Spania este una dintre cele mai importante expoziţii arheologice organizate în afara ţării.

Curatorii expoziţiei sunt Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional de Arheologie al Spaniei. Expoziţia este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Spaniei, Ministerele Culturii din România şi Spania şi Ministerul Apărării Naţionale al României, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te