Exerciţiul bilateral are drept scop consolidarea cooperării militare dintre cele două ţări în domeniul naval, se desfăşoară de patru ani şi s-a deschis marţi dimineaţa, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea.
„În contextul pan-european, avem interese comune, frontieră comună, lucru care ne îndeamnă către acţiuni comune. Faptul că astăzi începe cea de-a patra ediţie a exerciţiului Riverine este o chestiune promiţătoare. (...) Este nevoie ca ţările noastre, prin forţele participante, să execute misiuni comune în sprijinul protecţiei suveranităţii statale şi a economiei", a declarat presei, la finalul evenimentului oficial, şeful Forţelor Navale din Ucraina, contraamiralul Oleksii Neizhpapa.
La rândul său, şefului Statului Major al Forţelor Navale Române (SMFNR), contraamiralul Mihai Panait, a amintit că, de-a lungul timpului, exerciţiul s-a dezvoltat şi a menţionat noutăţile evenimentului din acest an.
Citește și: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h
„Pentru prima dată avem plutoane de infanterie marină care execută acţiuni complexe în cadrul scenariului dezvoltat de cele două echipe de planificare şi de menţionat este faptul că şi scafandrii EOD fluviali participă pentru prima dată la acest exerciţiu important", a precizat contraamiralul Mihai Panait.
El a mai spus că principalul câştig al celor două forţe implicate în exerciţiile din ultimii patru ani este stabilirea unor relaţii de încredere pe baza cărora se asigură stabilitatea în regiune.
De asemenea, directorul exerciţiului Riverine 2021, şef de stat major la Comandamentul Flotilei Fluviale, comandorul Marian Râşnoveanu, a menţionat că partea română participă la exerciţiu cu două nave purtătoare de artilerie, două vedete fluviale, un remorcher, un elicopter Puma şi cu o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă.
Citește și: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi
„Conceptul general al exerciţiului este de a planifica şi executa operaţiuni fluviale care includ combaterea navelor de suprafaţă, operaţiuni de dragaj, operaţiuni amfibii, dar şi acţiuni de interogare şi cercetare a unor nave suspecte, remorcaj, precum şi căutarea şi salvarea unor nave şi aeronave din zona de responsabilitate", a declarat, în timpul deschiderii exerciţiului, Marian Râşnoveanu.
Partea ucraineană participă la exerciţiul care se va încheia vineri cu trei nave, dintre care una de logistică, o amfibie, un elicopter şi trei ambarcaţiuni ale Gărzii de Coastă.
Potrivit SMFNR, cooperarea dintre flotele militare ale României şi Ucrainei s-a dezvoltat, în ultimii ani, prin desfăşurarea unor exerciţii întrunite în zona Deltei Dunării, pentru a diversifica modalităţile prin care NATO susţine eforturile statelor riverane Mării Negre realizate pentru consolidarea securităţii regionale.