"Și poate că, după ispravă sultanului, va veți gândi de două ori înainte de a cumpăra roșii, aur, șlapi și autobuze turcești", a scris Șora, pe Facebook.
Ulterior, a revenit cu un nou mesaj:„Numai gândul că vor intra cu barosul să <<refacă>> pereții, că vor sulemeni cu var toate mozaicurile, când nu le vor spulbera sub daltă și ciocan... Nu poți rămâne indiferent în fața negurii invazive a minții unui om; nu ai cum, dacă ceva, măcar un dram din ceea ce numim <<civilizație>> contează și pentru ține.
Oare turcii cu mintea limpede - atâția câți au scăpat teferi și nu înfundă încă temnițele sultanului - înțeleg că gestul lui Erdogan nu are nicio legătură cu Allah și credință? Oare Europa înțelege că semnătura pe acel decret este doar un preambul pentru ceva ce nu va însemna nici Binele, nici Adevărul, nici Frumosul? Nori negri peste Hagia Sophia și peste oameni", a mai scris Sora.
Opera arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care și-au încoronat împărații aici, Sfânta Sophia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO și una dintre principalele atracții turistice de la Istanbul.
Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o ofere "umanității".