METEO Februarie 2025, una din cele mai geroase luni. În ciuda încălzirii globale, o bună parte din emisfera nordică, inclusiv România, se confruntă cu o perioadă cu temperaturi foarte scăzute și căderi abundente de zăpadă.
Numeroși oameni sunt derutați de aest fenomen, câtă vreme tendința de încălzire a planetei este un lucru pe care experții îl semnalează în fiecare an. Ce se întâmplă, de fapt?
METEO Februarie 2025, una din cele mai geroase luni. De ce e așa de frig dacă planeta se încălzește?
Atât 2023, cât și 2024 au fost succesiv cei mai calzi ani măsurați vreodată de oameni. În plus, potrivit grupului de cercetare independent Berkeley Earth, există o șansă de 30 % ca temperaturile din 2025 să crească și mai mult, mai ales că în luna iulie a acestui an se va înregistra și maximul ciclului solar.
De altfel, în ciuda temperaturilor scăzute din luna februarie, planeta în ansamblu a stabilit din nou un nou record de temperatură: ianuarie 2025 a fost cel mai cald ianuarie măsurat vreodată pe Pământ, scrie vox.com.
Programul spațial al Uniunii Europene, Copernicus, și Berkeley Earth au confirmat ambele rezultatul.
Citește și: METEO România sub un aer polar. Temperaturile ajung și la -18 grade! Zonele vizate
Conform acestora, planeta a fost cu 1,64 grade Celsius, respectiv 1,75 grade Celsius mai caldă decât media lunii ianuarie din zorii Revoluției Industriale, atunci când apetitul vorace al omenirii pentru cărbune, petrol și gaze naturale a început să ia amploare, aruncând în atmosferă gaze care rețin căldura.
Românii se confruntă cu una dintre cele mai geroase luni februarie din istorie - Foto: INQUAM Photos/George Călin (cu rol ilustrativ)
De altfel, ianuarie 2025 a fost a 18-a lună din ultimele 19 în care temperatura medie globală a aerului a depășit cu peste 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale, conform sursei citate.
Dar gerul cu care inclusiv o bună parte din România se confruntă în luna februarie, inclusiv în această săptămână, i-a luat prin surprindere pe mulți. Iar, conform specialiștilor, această lună va fi una dintre cele mai friguroase din istorie.
Februarie 2025, temperaturi de până la - 20 de grade Celsius
„Luna aceasta este una din cele mai reci luni februarie din istorie, așa cum ianuarie va fi una din cele mai calde luni ianuarie din istorie”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, într-o intervenție la Digi24.
Ea a subliniat că, în nordul țării, temperaturile vor scădea între -16 și -10°C, însă și în sud valorile vor coborî sub pragul gerului, ajungând la -10°C spre mijlocul și finalul săptămânii.
Mai mult, în zona montană și în depresiunile intramontane, minimele pot ajunge până la -20°C.
Citește și: Ce președinte al SUA a vrut Groenlanda înainte de Donald Trump? Oferta: 100.000.000 $
„Vremea se va menţine foarte rece toată săptămâna în România, inclusiv în partea de sud şi sud-est a ţării, cu nopţi şi dimineţi geroase, cu ninsori şi cu temperaturi ce pot coborî până la minus 20 grade Celsius, ceea ce va face ca această lună februarie să fie cea mai friguroasă lună din istoria măsurătorilor, a mai explicat Elena Mateescu.
Dar care e explicația acestui val de temperaturi foarte scăzute acompaniate de ninsori abundente?
Un aer rece dinspre Arctica s-a revărsat peste mare parte din emisfera nordică, în timp ce un vortex polar alungit s-a întins de la Polul Nord spre sud.
În mod ciudat, tot încălzirea globală a jucat, probabil, un rol și aici. Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul planetei, scrie vox.com.
Pe măsură ce temperaturile cresc, acestea slăbesc curenții atmosferici care mențin vremea rece la latitudini înalte.
Aerul care este cald după standardele arctice este încă rece în comparație cu aerul de la latitudini mai joase, astfel încât provoacă valuri de frig atunci când se scurge spre acele zone.
Citește și: METEO Anul 2024 a fost cel mai călduros din istorie? Da. Dar, 2025 va fi și mai fierbinte
Chiar și cu aceste scăderi bruște de temperatură, tendința generală este că iernile se încălzesc mai repede decât verile.
Pe măsură ce clima se schimbă, efectele în lanț nu vor fi lineare, iar pe măsură ce temperaturile se îndreaptă spre un teritoriu necunoscut, vor exista mai multe surprize încă neexperimentate de civilizația umană.