Medicul Musta, despre măștile contrafăcute: Le-au căzut filtrele. Prejudiciul, peste 120.000 de euro

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.02.2021 - 13:59
Virgil Musta. Sursa foto: Inquam Photos - Cornel Putan
Virgil Musta. Sursa foto: Inquam Photos - Cornel Putan

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara, a declarat că și-a dat seama că a achiziționat măști neconforme când angajații au început să le poarte și le-au căzut filtrele.

SHARE

Medicul Virgil Musta, de la  a declarat că, în luna noiembrie a anului trecut, când unitatea medicală achiziţionase un lot de circa 12.000 de măşti, angajaţii şi-au dat seama că acestea sunt neconforme, după ce le-au căzut filtrele. În urma acestei întâmplări, zece percheziţii au loc, luni, în Bucureşti şi în patru judeţe într-un dosar de înşelăciune.

„Este vorba despre măştile achiziţionate anul trecut, în luna noiembrie. Atunci angajaţii spitalului s-au trezit în ATI şi pe Secţie că respiră prea uşor. Căzuseră filtrele. Au ieşit repede, apoi s-au verificat filtrele măştilor proaspăt achiziţionate şi atunci am observat cu toţii că filtrele se desprind prea repede. Imediat s-a luat măsura să nu se mai dea măşti la personal, din acel lot. Toţi au purtat măşti din acel lot, în perioada respectivă, dar destul de repede s-a depistat că sunt neconforme. Spre norocul nostru, mai aveam în stoc măşti de protecţie”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru News.ro.

Aproximativ 12.000 de măşti neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, în 13 noiembrie 2020.

Prejudiciul cauzat spitalului se ridica la nu mai puţin de 120.000 de euro, bani pe care unitatea i-a plătit pentru a achiziţiona aceste măşti.

„Le-am retras de pe secţii. Vorbim de măşti FFP3, o anumită marcă, cărora efectiv le pica filtrul care era aplicat pe ele. Aceste măşti au fost cumpărate prin achiziţie, de spitalul nostru, aveau toate certificatele în conformitate. Am luat legătura cu distribuitorii care ne-au asigurat de toată buna lor credinţă şi că sunt la dispoziţia autorităţilor, dar din nefericire, din 25.000 de măşti să ai 12.000 de măşti neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poţi să pui oamenii să poarte măşti neconforme, să intre în zona roşie cu aceste măşti prin care, practic, inhalezi tot aerul contaminat cu SARS CoV-2 şi după aceea să mai ai pretenţia ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucru face o crimă la adresa personalului medical. Vorbim de crimă. (…) Practic, erau amestecate măşti bune cu măşti care nu erau conforme”, a declarat atunci medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara. Reprezentanţii unităţii medicale au anunţat de urgenţă autorităţile.
  
Zece percheziţii au loc, luni, în Bucureşti şi în patru judeţe într-un dosar de înşelăciune după ce unui spital pentru asistenţa pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 i-au fost vândute măşti de protecţie ce poartă o marcă înregistrată cunoscută la nivel mondial, cu privire la care există indicii temeinice că sunt contrafăcute.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te