Medicii din România au învățat mecanisme anti-corupție de la FBI. Vor să prevină șpăgile din sistem

DE Alexandra Lupascu | 08.09.2023 - 18:46
Medicii din România au învățat mecanisme anti-corupție de la FBI. Vor să prevină șpăgile din sistem Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Managerii din spitale din țară, precum și alți responsabili de achiziții publice în domeniul Sănătății primesc lecții despre integritate și practici anti-corupție de la reprezentanți ai Departamentului de Justiție al SUA, inclusiv de la FBI.

SHARE

Managerii din spitale din țară, precum și alți responsabili de achiziții publice în domeniul Sănătății primesc lecții despre integritate și practici anti-corupție de la reprezentanți ai Departamentului de Justiție al SUA, inclusiv de la FBI.

Au fost prezenți la eveniment și ministrul Alexandru Rafila, secretarul de stat Alexandru Rogobete, președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis, dar și reprezentanți ai Departamentului de Justiție al SUA, cel cu care ministerul are parteneriat, și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ca parte a asistenței tehnice acordate Ministerului Sănătății pentru implementarea PNRR., scrie tion.ro

Inclusiv Biroul Federal de Investigații (Federal Bureau of Investigation – FBI), agenția guvernamentală federală din Statele Unite cu atribuții în domeniul combaterii corupției, a avut o prezentare dedicată mecanismelor anti-corupție în achiziții publice.

Alte prezentări au avut și instituții de profil din țara noastră: Agenția Națională de Integritate și Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

„Furtul să nu se întâmple sau măcar să fie sub control”

Potrivit ministrul Alexandru Rafila, sesiunea desfășurată vineri la Timișoara va fi urmată și de altele asemănătoare în orașe din alte regiuni ale țării. Urmează să participe și la acestea reprezentanți ai Departamentului de Justiție al SUA și ai OMS. Scopul acestor sesiuni este de a limita risipa. Sau, cum a spus Rafila, „furtul să nu se întâmple sau măcar să fie sub control”.

„E vorba despre bune practici în domeniul integrității și practicilor anti-corupție, care trebuie să guverneze ceea ce facem în momentul de față, investițiile fără precedent în sistemul de Sănătate. (…)

Citește și: Un medic din Sibiu cu 20.000 lei salariu/lună cerea șpagă alimente. A fost reținut de polițiști

Aceste lucruri nu se pot face cu responsabilitate și în folosul pacienților decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achizițiilor publice. Trebuie să se desfășurăm investițiile rapid, în limitele prevăzute de lege, dar acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici – românești guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială. (…)

Avem un partener extrem de important, Departamentul de Justiție al Statelor Unite, prin Biroul Federal de Investigații (FBI – n.r.). Experții de la Departamentul de Justiție au participat și au fost co organizatori ai acestui eveniment. La fel ca la viitoare evenimente, vom semna un protocol de colaborare.

Și Organizația Mondială a Sănătății (este partener – n.r.). În cadrul consultanței pe care o realizează prin PNRR, avem și această componentă referitoare la integritate și bune practici în domeniul achizițiilor”, a declarat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te