Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. De ce se ia această măsură de urgență

DE Alexandra Lupascu | 13.12.2023 - 08:37
Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. De ce se ia această măsură de urgență Foto: Pexles (fotografie cu caracter ilustrativ)

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. De ce se ia această măsură de urgență în cazul cabinetelor de familie.

SHARE

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. De ce se ia această măsură de urgență în cazul cabinetelor de familie.

Medicina de familie se află la un pas de colaps național. Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită Guvernului, Ministerului de Finanţe, CNAS să remedieze „urgent” problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În caz contrar, fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare, scrie RTV.

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. De ce se ia această măsură de urgență

Citește și: De ce aleg românii să muncească în Spania în construcții? Salariu minim, de 3 ori mai mare ca acasă

Sumele restante datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului – medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie, se explică în comunicat.

Medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse.

Citește și: Locuri de muncă în străinătate. Pleci în Tenerife și faci poze. Ai 1.000 € lunar și hotel gratuit

SNMF atrage atenţia că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, iar acest fapt determină dificultăţi în funcţionarea normală şi „incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale”.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga 6.000 € lunar și mai multe bonusuri. Ce meserie trebuie să știe

Reprezentanţii SNMF semnalează că, în cursul lunii noiembrie, au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată.

Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, a transmis SNMF.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te