Medicii de familie, salvatorii AstraZeneca. Cum speră Comitetul de vaccinare să crească imunizările

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.04.2021 - 11:40
Inquam Photos / Octav Ganea

Medicii de familie sunt una dintre opțiunile spre care se îndreaptă Comitetul de vaccinare pentru imunizarea cu serul AstraZeneca. Cu toate acestea, doar o treime dintre medicii de familie s-au implicat în campanie.

SHARE

Întrebați ce se va întâmpla dacă oamenii vor continua să anuleze programările la vaccinare, reprezentanții Comitetului de vaccinare au declarat, pentru Newsweek România, că datele privind vaccinarea cu AstraZeneca sunt variabile, numărul înscrierilor și al anulărilor fiind aproape egale și că acest ser va fi disponibil în cabinetele medicilor de familie. Totuși, doar o treime dintre medicii de familie se implică în campanie, până în prezent. 

Pe de altă parte, marți, reprezentanții CNCAV au anunțat că în cabinetele AstraZeneca unde nu există programări la vaccinare, persoanele care vor să se imunizeze pot veni direct cu buletinul, fără să mai facă programare prin platformă. 

Citește și: Tulcea are un nou centru de vaccinare, dar nu prea mai vin oamenii 

Vaccinul AstraZeneca, distribuit la medicii de familie

Vineri, spre exemplu, s-au retras circa 4.100 de persoane programate la imunizare cu AstraZeneca și s-au reînscris circa 4.200, prin urmare, programările sunt peste anulări, fiind vorba nu doar de persoane care anulează din cauza informațiilor care apar despre acest vaccin, ci și pentru că răcesc sau se îmbolnăvesc de COVID sau sunt în izolare, ca și în cazul celorlalte tipuri de vaccin, au declarat, luni, reprezentanți ai Comitetului Național pentru Coordonarea Vaccinării (CNCAV), pentru Newsweek România.

Totodată, aceștia au mai precizat că dozele de AstraZeneca vor fi distribuite și în cabinetele medicilor de familie, pentru că acest ser are condiții mai simple de depozitare față de vaccinul Pfizer.

Citește și: AstraZeneca, investigată de EMA pentru o nouă posibilă reacție adversă: scurgeri capilare

Stocarea vaccinului produs de compania AstraZeneca se face la temperaturi de 2 – 8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, având o stabilitate de șase luni înainte de prima utilizare, conform prospectului vaccinului.  

Pe de altă parte, conform declarațiilor medicului Valeriu Gheorghiță, doar o treime dintre medicii de familie au optat pentru participarea la campania națională de imunizare împotriva coronavirusului, adică 3.028 din 10.940 de medici. 

Citește și: Doar 10 pacienţi au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 la medicii de familie din Timişoara

De ce nu se înghesuie medicii de familie să vaccineze anti-COVID

Medicii de familie au cerut ca vaccinurile să se distribuie la cabinete și să le fie asigurată logistica, „toate acele seringi speciale cu ace atraumatice, tot ce înseamnă dotarea pentru echipamentul de urgență, acele EpiPen-uri despre care se discută că trebuie să fie în toate centrele de vaccinare sunt niște dispozitive speciale pentru situații de alergii”, precum și simplificarea sistemului de alertă și de raportare, a explicat săptămâna trecută medicul Sandra Alexiu, președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, la B1Tv

Medicul Sandra Alexiu a mai amintit și problema financiară, dar a subliniat că nu aceasta stă la baza reticenței medicilor de a se implica în campania de vaccinare: „Nu există bani dați pentru vaccinare în acest moment. Niciun medic, nicio asistentă care a vaccinat din decembrie încoace, nimeni nu a primit încă niciun leu, iar pentru medicii coordonatori din centrele de vaccinare, nici măcar nu există încă suport legislativ pus la punct. De luni de zile se vaccinează voluntar, pe datorie. Deci nu se pune problema că ăsta este motivul principal pentru care nu vaccinăm”, a mai declarat medicul Sandra Alexiu.

Amintim și că, în conferința de presă de marțea trecută, președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că  „mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de mii de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% din cei care confirmaseră programarea.

Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care îşi doreşte să se vaccineze”. 

Citește și: Boc, fidel vaccinului AstraZeneca. Primarul Clujului a făcut, luni, rapelul: Totul a evoluat normal

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te