Medicamentele expirate ar urma să fie colectate. O problemă pe care famaciştii au fost oarecum obligaţi, până acum, să o rezolve din fonduri proprii. Un container amplasat în curţile spitalelor, ar trebui să simplifice procedura colectării deşeurilor farma şi chiar să incurajeze populaţia să devină mai responsabilă.
Citește și: Ciolacu vrea desființarea Casei Naționale de Sănătate unde se iau sporuri de 3.000.000
Medicamentele expirate, puse în containere
În farmacii, medicamentele expirate sau nefolosite, aduse de populație au parte de un "tratament" special. În cazul unui control, o cutie lăsată la întamplare poate duce până la închiderea farmaciei. Reprezentanții din domeniu spun că nu riscă să le fie oprită activitatea, astfel că distrug medicamentele cu bani din propriul buzunar.
Un proiect de lege adoptat recent de Parlament, și care intră în vigoare la 1 ianuarie, arată clar unde, când și mai ales cum se aruncă medicamentele.
Conform proiectului, de la începutul anului viitor, oamenii vor trebui să aducă medicamentele expirate în containerele special amenajate în curţile spitalelor, lista acestor unităţi sanitare urmând a fi făcută publică odată cu normele de aplicare a legii.
În curţile spitalelor, containerele vor avea și pază, dar și camere de supraveghere. Amplasarea lor este necesară pentru că nu toata lumea ştie ce să facă atunci când vrea să arunce medicamente expirate sau care nu mai sunt folosite.
Citește și: Un tânăr de 16 ani a slăbit de la 100 la 46 de kg cu un tratament naturist. Inima abia îi mai bătea
România nu stă bine la capitolul gestionării deșeurilor, iar asta se vede cel mai bine în statistici. Gradul de reciclare în ţara noastră este de 11 la sută, departe de media europeană de 45 la sută.