Medic român în Marea Britanie: „În România, discuțiile despre COVID sunt penibile”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 17.08.2020 - 09:53
Tudor Toma// Foto: Facebook

Tudor Toma, medic pneumolog român care profesează în Marea Britanie, a scris o postare extrem de acidă pe Facebook despre modul în care se poartă dezbaterea despre noul coronavirus în România.

SHARE

„Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre covid este unul interesant, în sensul de penibil, adică provoacă stări extrem de neplăcute, cu efect nedorit, foarte greu de suportat.

Părerile medicale sunt ori non existente, ori sunt spurcate în cel mai murdar mod posibil de oameni care nu au nicio legătură cu medicina și care uită că înjurând în public nu fac decât să se eticheteze pe sine.

Este foarte mare păcat că marii profesori de pneumo, de infecțioase, de ATI, toți marii președinți de societăți medicale și de tot ce înseamnă medicină în România tac, nu apar public să vorbească și lasă ca profesia să fie terfelită de politicieni cu interese, de oameni care sunt buimăciți și bombardați cu tot felul de informații publicate de jurnaliști care nu știu să citească un articol științific, care au si ei interese sau care trăiesc într-o poveste.

La toate astea se adaugă grupul specialiștilor de carton, a medicilor care poate sunt inteligenți, citesc, dar care interpretează dovezile științifice după cum vor ei, fiindcă cred că pot, fiindcă așa s-a putut în trecut ori fiindcă au alte motivații legate de notorietate, clinici private sau mai știu eu ce. Efectul nedorit în final se răsfrânge tot asupra pacientului, care atunci când are nevoie de un sfat nu mai știe la cine să apeleze, pe cine să mai creadă.

În final, o problemă colectivă la rezolvarea căreia am putea toți să contribuim cu câte puțin este lăsată să se spargă în mici probleme individuale, de care multora nu le pasă”, a scris pe Facebook medicul Tudor Toma.

Doctorul Tudor Toma a explicat la Digi24 ce l-a făcut să scrie aceste cuvinte:

„Trecem cu toții printr-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere medical și cred că atât noi, medicii, cât și populația trebuie să înțeleagă acest lucru, trebuie să înțeleagă că noi, medicii, suntem pentru a ajuta.

Am fost un pic surprins să văd că în România mesajele medicilor au fost terfelite, considerate ca fiind ori la comandă - la comanda cui n-aș putea să vă spun, pentru că din nou, interesul nostru este de a ajuta omul - sau din anumite alte interese.

Este păcat că e așa, pentru că mesajul care era unul de ajutorare, un mesaj de echipă, a ajuns acum să fie un mesaj contradictoriu, repetitiv, lumea nu mai crede ce spun medicii în general. E foarte rău că s-a ajuns așa, pentru că pacientul pierde: nu mai știe pe cine să întrebe, care este soluția, ce trebuie să facă”, a precizat Tudor Toma.

Tudor Toma este medic pneumolog român în Marea Britanie. A absolvit Facultatea de Medicină la Iaşi, în anul 1993. A lucrat ca rezident de pneumologie la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iaşi până în 2000. De atunci, lucrează în spitalele din Londra, Marea Britanie. A lucrat la Royal Brompton Hospital, Imperial College şi la University of London, unde şi-a făcut doctoratul în bronhoscopie intervenţională.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te