Maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală funcționează cu aparate vechi de zece ani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.12.2018 - 12:27
Aparatura din maternități e veche. Foto Inquam Photos/Raul Stef

ONG-ul Salvați Copiii România a atras atenția că ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite.

SHARE

ONG-ul a avertizat că, în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen - o rată a mortalităţii infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018 - decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternităţile nu pot oferi asistenţă medicală cazurilor severe.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
„Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, a declarat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
În ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România susţine că a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de prematuri. Din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, organizația susține că a dotat maternităţile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1,68 milioane de euro.
Citește și Mama a doi copii, cu cancer, chinuită în spital din motive birocratice. Mărturia dură a unui doctor

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.