„Masa sporurilor“, întinsă peste toată România

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.04.2021 - 10:27
Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
VENITURI La Consiliul Legislativ, doar președintele instituției, Florin Iordache, nu ia sporuri - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

La „masa sporurilor“ au fost invitați să ia loc nu doar directorii, ci și șefii de departamente, oamenii cu putere de decizie din primării, ministere, prefecturi, administrații sau regii de stat.

SHARE

Aproape că nu există angajat în sistemul bugetar care să nu se bucure de sporuri, fie că e vorba de cele mai larg răspândite – pentru condiții vătămătoare, de antenă sau confidențialiate –, fie dintre cele speciale.

Buletinele de analiză care constată existența factorilor chimici, biologici sau eletromagnetici ce ar pune viața angajaților în pericol se eliberează la nivel de instituție, nu de persoană. 

Prin urmare, nu trebuie să ne mire că atât consilierii, experții sau secretarii de la Camera Deputaților primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă, ci și chelnerii sau bucătarii.  

Nu doar arhivarii care muncesc în subsol și în spații închise primesc spor de praf, ci și contabilii. 

Și tot la nivel de instituție, adică la grămadă, se oferă sporuri de confidențialitate. Sporul este luat atât de procurorii din parchete, dar și de șoferii lor. La Curtea Constituțională, nu doar președintele Valer Dorneanu ia spor de epuizare psihică, ci și curierii.

Newsweek România scrie de un an de sporurile de muncă indecente acordate șefilor instituțiilor de stat, care pot ajunge și la 5.000 de lei pe lună. Există și sporuri la fel de nemeritat acordate unor angajați din instituțiile de stat cu funcții mai mici. Mult mai numeroși decât șefii lor, aceștia contribuie din plin la cele 27 de miliarde anual, cât însumează sporurile de condiții vătămătoare acordate în România.

Cofetarul deputaților, spor de 500 lei 

Secretarul general al Camerei Deputaților are un salariu de bază de 20.194 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 3.029 de lei, potrivit unui document oficial.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, reprezentanții Camerei Deputaților ne-au comunicat: „Cuantumul sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă  corespunzător funcției de secretar general a fost determinat prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază, în conformitate cu legislația în vigoare în acest domeniu“. 

Toți angajații primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă, de la director la muncitor

Șeful de departament sau directorul ridică, lunar, sporuri de 2.300 de lei, iar un consilier – 1.400 de lei.

Spor de condiții vătămătoare încasează dactilografa – 484 de lei pe lună, bucătarul, barmanul și bufetierul, câte 444 lei/lună, vulcanizatorul – 631 lei, ghidul – 1.000 de lei. Muncitorii iau spor pentru condiții de muncă vătămătoare: electricianul - 600 lei, electrostivuitoristul – 630  lei.

700 de lei pentru șoferul lui Dorneanu

Șefii de la Curtea Constituțională iau, probabil, cele mai mari sporuri din România. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, câștigă, potrivit documentelor oficiale, suma de 29.663 de lei, adică 6.000 de euro pe lună. 

Alte sporuri pe care Dorneanu le încasează: spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică - 5.884 lei pe lună (25% din salariu),  spor pentru păstrarea confidențialității - 1.176 lei pe lună (5% din salariu).

Sporurile se acordă până la ultimul angajat de la CCR. Șoferul lui Dorneanu ia 700 de lei pentru condiții de muncă vătămătoare. Curierul ia spor 300 de lei. 

Grefierul câștigă suma de 1.000 de lei spor de suprasolicitare, 220 de lei pentru păstrarea confidențialității și 1.200 de lei spor pentru condiții vătămătoare de lucru.

Dactilografa lui Iordache – 440 de lei

La Consiliul Legislativ, doar președintele instituției Florin Iordache nu ia sporuri. El se întreține din salariul de 22.000 de lei și din diurnele, chiria sau tichetele de masă care îi sunt acordate.

Angajații iau sporuri consistente, în funcție de salariile brute pe care le primesc. Consilierii au sporuri de condiții vătămătoare între 1.100 de lei și 1.300 de lei.

La finalul listei cu veniturile angajaților, șoferul ia 555 de lei, o dactilografă primește 440 de lei pentru condiții vătămătoare. 

Muncitorul de la Curtea Conturi plătit să tacă

O altă instituție foarte generoasă este Curtea de Conturi, o enclavă PSD-istă. Șeful Curții, Mihai Busuioc a fost susținut de Liviu Dragnea și asta a fost de ajuns. El câștigă suma de 23.000 de lei pe lună.

Directorul instituției câștigă 4.500 de lei din trei sporuri, un auditor ia 3.100 lei din sporuri, iar secretarul general încasează 4.500 de lei. Aceste sume se adaugă unor salarii care se situează între 10.000 și 15.000 lei pe lună.

Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Șoferul de la Curtea de Conturi nu a fost nici el uitat. El primește 600 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă și tot 600 de lei pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate.

Un muncitor calificat ia 400 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă și tot 400 de lei pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate

Consilierul juridic, 20% ca să nu cadă avioane 

La Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) se acordă cinci tipuri de sporuri, trei tipuri de indemnizații și vouchere de vacanță. Directorul câștigă 10.000 de lei, la care se adaugă sporuri și indemnizații de încă jumătate din această sumă.

Este vorba de 1.500 lei spor de consemn la domiciliu, 2.000 lei spor de siguranță aeronautică, 1.000 lei spor condiții vătămătoare, 1.000 de lei indemnizație ca membru în Consiliul de conducere. La care se adaugă 4.160 de lei indemnizație de hrană anuală și vouchere de vacanță de 1.400 de lei. 

Șeful de serviciu câștigă 8.948 lei, la care se adaugă spor de condiții grele – 1.342 lei, consemn la domiciliu - 1.342 lei, spor de siguranță aeronautică -  1.790 de lei. 

Șoferul de la
Curtea de Conturi

ia 600 de lei
pentru condiții

vătămătoare de
muncă și tot

600 de lei pentru
gestionarea

datelor și informațiilor
clasificate

Economistul este plătit cu 590 de lei spor de siguranță aeronautică și cu 480 de lei spor de condiții vătămătoare. 

Șoferul primește 480 de lei spor de condiții vătămătoare, 418 de lei spor de consemn la domiciliu.

Și consilierul juridic ia 590 lei spor de „siguranță aeronautică“.

Pentru siguranța navigației, siguranța feroviară, siguranța rutieră și siguranța aeronautică se oferă un spor de până la 20% din salariul de bază.

Îngrijitorul, spor de informații clasificate

Un alt exemplu edificator pentru situația de mai sus este la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Directorul general câștigă suma de 11.000 de lei, la care se adaugă o indemnizație de 1.100 de lei pentru că are un doctorat, 1.666 de lei spor de informații clasificate și 1.666 de lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Total sporuri 3.332 lei. Analistul financiar grad II câștigă  8.864 de lei, la care se adaugă 934 lei spor de informații clasificate și 1.307 lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă. 

Îngrijitorul clădirilor câștigă 3.280 de lei, la care se adaugă 492 de lei spor de informații clasificate și 492 lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă

IT-istul de la Parchet, un salariu în plus

Aceeași frăție și dărnicie se află și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Procuror general al PÎCCJ ia salariu – 28.250 de lei; cuantum spor risc și suprasolicitare neuropsihică și spor de confidențialitate – 4.238; cuantum spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 4.238 de lei. 

Procuror șef secție PÎCCJ: salariu – 27.000 de lei; cuantum spor risc și suprasolicitare neuropsihică și spor de confidențialitate – 3.538; cuantum spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 3.782 de lei. 

VENITURI La Consiliul Legislativ, doar președintele instituției, Florin Iordache, nu ia sporuri - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Grefier-șef secție: salariu – 9.303 lei; cuantum spor risc și suprasolicitare neuropsihică și spor de confidențialitate – 1.360; cuantum spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 1.112 lei.

Sporuri se dau pentru toate funcțiile din cadrul parchetului. Un specialist IT câștigă suma de 1.400 de lei „cuantum spor risc și suprasolicitare neuropsihică și spor de confidențialitate“ și tot 1.400 lei „cuantum spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase“.

PMB în faliment, supra-compensații pentru muncitori

În pofida unei situații financiare dezastruoase la Primăria București, dezmățul pe bani publici a continuat pe tot parcursul anului trecut și nu a încetat nici măcar în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit documentelor care atestă valoarea „veniturilor salariale brute ale funcțiilor din cadrul Primăriei București“, sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare nici nu au dispărut, nici nu au fost diminuate. 

Pe lângă salarii, un număr de 352 de funcții din cadrul Primăriei București primesc sporuri pentru condiții de muncă vătămătoare. Acestea sunt între 300 de lei pentru un muncitor necalificat și 2.300 de lei pentru secretarul general, arhitectul șef sau directorul general din cadrul Primăriei București.

Condiții vătămătoare la locul de muncă înseamnă, în Primăria București dar și în alte instituții ale statului român, unde salariile se plătesc din bani publici: expunerea la ecranul computerului, la bacterii sau la praf. Adică ce primește orice angajat din România care muncește într-un birou.  

Buletine de analiză, eliberate în familie

Lejeritatea cu care se acordă sporurile de muncă a fost posibilă pe baza Legii salarizării unitare din 2017. De atunci, sporurile au fost indexate cu 15% din salarii, deși există și alte praguri intermediare de indexare de 5 și 10%.

Criteriile pe baza cărora se acordă sporurile pentru condiții vătămătoare sunt minimale și relative.

Îngrijitorul clădirilor
de la „Spălarea banilor“
câștigă 3.280 de lei,
la care se adaugă 900
lei spor de informații
clasificate și spor
pentru condiții
vătămătoare de muncă

Newsweek România a scris că, în ultimii 4 ani, peste 1.300 de instituții de stat au cerut RADIOCOM să constate că angajații sunt iradiați și trebuie să primească „spor de antenă“.

Sporurile din ministere, spre exemplu, sunt acordate pe baza unor buletine de analiză eliberate de instituții aflate în subordine. 

Risc chimic și biologic la Ministerul Educației a găsit un institut subordonat tocmai Ministerului Educației, potrivit unor documente obținute de Newsweek România. 

Este vorba de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț“. 

Cum vrea Guvernul să elimine sporurile

Ministrul Muncii, RalucaTurcan, a anunțat că se lucrează la o nouă lege a salarizării care să elimine sporurile sau să corecteze modul în care acestea sunt acordate.

„În momentul în care ai niște sporuri generalizate pentru toți angajații dintr-o categorie socio-profesională este evident pentru toată lumea că acelea nu sunt sporuri.

Sunt niște majorări salariale mascate... Sunt sporuri care trebuie să fie acordate în sumă fixă, pentru că sunt pentru aceleași categorii de risc sau pentru aceleași tipuri de compensații. Dacă rămân alte sporuri suplimentare, să nu depășească 20% din salariul de bază“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te