La fel ca și SUA, Marea Britanie a furnizat Ucrainei arme defensive și instructori pentru familiarizarea soldaților Kievului cu noile mijloace de luptă, relatează BBC.
Săptămâna trecută, administrația americană a anunțat în mod repetat că „o invazie a Rusiei ar putea avea loc în orice moment".
Citește și: Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”
Rusia a negat, la rândul său că plănuiește o operațiune militară în Ucraina, însă ultimele informații din surse occidentale arată că Moscova a continuat și în ultimele zile să își sporească trupele desfășurate în apropierea frontierei comune.
Pe fondul tensiunilor ridicate, SUA au ordonat retragerea familiilor diplomaților de la Kiev și au permis personalului neesențial al ambasadei să revină în țară, insistând că „nu este vorba despre o evacuare".
De asemenea, Departamentul de Stat american i-a avertizat pe cetățenii americani să nu se deplaseze în Ucraina și Rusia din cauza riscului de a fi „hărțuiți".
Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania
În ceea ce-i privește pe americanii aflați deja în Ucraina, administrația SUA le-a cerut să ia în calcul să părăsească țara, indicând că nu va fi în măsură să organizeze o evacuare dacă Rusia declanșează o invazie.
Șeful diplomației Uniunii, Josep Borrell, a spus că „nu dramatizează tensiunile cât timp au loc negocieri".
Borrell a minimalizat, totodată, reticența Germaniei în ceea ce privește sancționarea Rusiei în cazul invaziei, insistând că membrii blocului comunitar manifestă „o unitate fără precedent" vizavi de criza dintre Rusia și Occident.