Luptătorii din decembrie 1989 cer un complex monumental al Revoluţiei. Proiectul există de 10 ani!

DE Elena Petrescu | Actualizat: 16.12.2024 - 19:15
Luptătorii din decembrie 1989 cer un complex monumental al Revoluţiei. Proiectul există de 10 ani!: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Luptătorii din decembrie 1989 cer un complex monumental al Revoluţiei. Proiectul există de 10 ani!: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Luptătorii din decembrie 1989 cer un complex monumental al Revoluţiei. Proiectul există de 10 ani! ”Haideţi să ne îngrijim de memoria colectivă a Revoluţiei prin aceste simboluri", a afirmat Corneliu Vaida.

SHARE

Revoluţionarul timişorean Corneliu Vaida le-a cerut autorităţilor locale, luni, să fie realizat un complex monumental al Revoluţiei, pentru care a existat deja un concurs câştigat în urmă cu zece ani de sculptorul Luigi Varga, dar care a fost uitat.

Luptătorii din decembrie 1989 cer un complex monumental al Revoluţiei. Proiectul există de 10 ani!

Corneliu Vaida a subliniat în şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, dedicată marcării a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara, că în momentul de faţă în oraş sunt multe monumente care amintesc de acele momente, dar sunt disparate, neîngrijite şi deteriorate.

"Vreau să le reamintesc consilierilor locali mai tineri şi mai vechi că în urmă cu vreo zece ani, în această sală, s-a votat pentru un monument al Revoluţiei.

A existat un concurs de proiecte care a fost câştigat de sculptorul Luigi Varga, care nu mai este în viaţă. A existat şi o machetă a acestui monument, s-a votat şi locaţia monumentului, în giraţia de la podul din Parcul Alpinet (din vecinătatea Catedralei Mitropolitane Timişoara, n.r.).

Vă rog să căutaţi în documentele dumneavoastră (...) şi haideţi să dăm Timişoarei un monument al Revoluţiei aşa cum merită, pentru că avem n statui disparate prin oraş, pe care nu le îngrijeşte nimeni, pe care dacă le priviţi sunt demne de milă, sunt murdare, deteriorate.

Haideţi să ne îngrijim de memoria colectivă a Revoluţiei prin aceste simboluri", a afirmat Corneliu Vaida.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau în urmă cu peste un deceniu construirea unui monument de 175.000 de euro, pentru împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie, dar la rectificarea de buget, banii au fost relocaţi altor obiective.

Sculptorul Luigi Varga susţinea, atunci, că nu renunţă la visul său de a construi monumentul, un complex sculptural cu 12 piese din fontă, care reprezentau contururile unor siluete umane.

În altă ordine de idei, reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari care au luat cuvântul, în şedinţa de luni Consiliului Local Timişoara, au punctat că timp de şase zile timişorenii au luptat singuri în faţa organelor de opresiune ale regimului comunist, pentru libertate şi demnitate, mulţi plătind cu viaţa.

"Este datoria noastră a tuturor să prezentăm generaţiilor care vin grotescul situaţiei din România de dinaintea Revoluţiei, pentru a înţelege mai bine grozăvia trăită de timişoreni în acele zile ale lui decembrie 1989", a afirmat preşedintele Asociaţiei "ALTAR 1989", Virgil Hosu.

Alţi vorbitori au arătat că încă nu se cunoaşte în întregime adevărul despre cei care au tras în oameni pe străzi şi motivul pentru care au făcut-o. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te