Lunea Mare din Săptămâna Patimilor.7 zile până la Sfintele Paști. Ce semnificație are această zi?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.04.2024 - 16:56
Ce se întâmplă în Lunea Mare Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 29 aprilie este prima zi din Săptămâna Patimilor. Se mai numește și Lunea Mare, iar bisericile țin slujbe. Această zi are o semnificație aparte, creștinii începând pregătirile pentru Paște.

SHARE

Săptămâna Mare este cunoscută drept Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această zi încep deniile (slujbe în biserică ținute seara). 29 aprilie este Lunea Mare. 

În această zi se amintește despre viața tânărului Iosif, băiatul vândut de frații său în Egipt. Tot acum se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Mai sunt 7 zile până la Paști. Ce semnificație are această zi?

În Lunea Mare creştinii se spovedesc, purificându-se pentru a întâmpina Învierea Domnului şi a primi Sfânta Împărtăşanie. 

Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus și urmează după Duminica Floriilor. În Biserică, preotul aduce în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie se citește istoria vieții acestuia, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Citește și: A început Săptămâna Mare la ortodocși. Ce semnifică acest lucru

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Pilda acestei denii din prima zi a Săptămânii Mari este că, asemenea lui Iosif înainte de a-L regăsi pe Hristos cel mort şi înviat, trebuie să ne regăsim fraţii, chiar şi pe cei care ne-au greşit şi ne-au făcut rău într-un fel, cărora să le răsplătim cu bine, scrie Ziarul Lumina. Aşa cum Iosif a fost aruncat într-o fântână adâncă, tot aşa şi Hristos a fost pus în mormânt, de unde a înviat a treia zi.

Precum Iosif s-a descoperit fraţilor săi, pe care i-a iertat de cele ce-i greşiseră, tot aşa şi Mântuitorul, după Învierea Sa, se arată apostolilor şi îi iartă pe cei ce L-au răstignit, rugându-se pentru ei, scrie Libertatea.

În Lunea Mare începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă.

Conform tradiției, curățenia din Săptămâna Mare se face ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruieşte şi se spală totul. „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!”

Citește și: Iepurașul de Paște. De unde a început totul. Semnificaţia sacră, cea mistică şi cea cu fertilitatea

În aceasă zi unii credincioși țin post negru. 

De asemenea, tradiţia religioasă recomandă abstinenţa conjugală în Săptămâna Mare. Așadar, este recomandată și o curățenie trupească pe lângă cea sufletească.

Lunea Mare este una de introspecție și de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului. Aceasta este prima zi în care Iisus a pătimit pentru păcatele noastre. Așadar, este indicat să privim mai adânc în sufletul nostru și să ne conectăm la divinitate prin post și rugăciune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te