Ludovic Orban a cerut instituțiilor să efectueze controale spontane pe litoral

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.07.2020 - 17:10
Foto: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că regulile impuse în perioada stării de alertă sunt încălcate mai mult pe litoral, iar patronii localurilor au „ponturi" că vor fi verificaţi, motiv pentru care a cerut controale spontane.

SHARE

„E greu să impui măsuri speciale. Am crescut prezenţa instituţiilor de control, în special (...), pentru că este adevărat că pe litoral numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone. Nu cred că este necesar un regim special.

Singurul lucru la care ne-am gândit a fost chestiunea cu ora 23,00. Nu am luat încă decizia, pentru că am văzut, de exemplu, că în foarte multe cluburi au program până la ora 23,00, numai că încălcarea regulilor se produce până la ora 23,00.

Deci, ce le-am solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control - să efectueze controalele brusc, pentru că până acum controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, avem semnale clare, avem sesizări din partea clienţilor că nu se respectă regula, că atunci când veneau controalele toată lumea respecta regulile.

E clar că au avut ponturi din echipele de control şi am solicitat prefecţilor să organizeze fără anunţ prealabil şi fără să ştie echipele unde se duc, astfel încât direcţia şi locul de control să fie cunoscut numai de coordonatorul acţiunii de control", a afirmat Ludovic Orban.

El a subliniat că autorităţile iau în calcul intensificarea controalelor peste tot unde au informaţii privitoare la încălcarea regulilor, "inclusiv în ceea ce priveşte cluburile şi terasele care au program prelungit şi care, de fapt, funcţionează ca un fel de cluburi", astfel încât să se asigure că "patronii, managerii sunt implicaţi în respectarea regulilor".

Întrebat despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, el a precizat că până nu se ajunge la un trend descendent al infectărilor cu COVID-19, Guvernul nu poate adopta alte măsuri de relaxare.

"Atât timp cât nu reuşim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare.

Înţeleg problemele pe care le au patronii de restaurante, îmi pare rău că a trebuit... Noi ştiţi că în planul de relaxare aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de deschidere, sigur, cu reguli stabilite pe care le-am şi convenit de comun acord în negocierile pe care le-am avut, data redeschiderii restaurantelor în spaţii închise. Nu s-a putut.

Noi suntem responsabili şi ne dăm seama că nu putem să mai relaxăm o activitate unde există risc epidemiologic, unde posibilitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară este mică şi, ca atare, se va amâna până reuşim să impunem un trend descendent numărului de persoane care sunt infectate", a spus Orban.

Referitor la cuantumul amenzilor, el a precizat că acesta nu poate fi modificat în urma deciziilor Curţii Constituţionale decât prin lege adoptată în Parlament.

„Toate amenzile le dăm în baza Legii 55, legea-cadru privitoare la starea de alertă, şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit prin această lege sau prin acte normative conexe. A existat o încercare de a se introduce şi în legea actuală pentru încălcări a izolării, a existat o încercare de a creşte un pic amenzile, dar până la urmă nu s-a reuşit, până la urmă Parlamentul este suveran, în urma deciziilor Curţii Constituţionale privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitivă sancţionatorie, noi nu facem altceva decât să respectăm prevederile legii", a mai spus Orban.

Premierul a adăugat că autorităţile au la dispoziţie şi alte pârghii, cum ar fi suspendarea autorizaţiei de funcţionare, şi a cerut implicarea "mai serioasă" a autorităţilor locale pe acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te