Lovitură pentru traficanții de arme din Europa. Un român a fost arestat

DE Vlad Alexandru | 03.04.2023 - 15:36
Lunetist (imagine cu rol descriptiv) Foto: PIxabay.com
Lunetist (imagine cu rol descriptiv) Foto: PIxabay.com

Sute de arme, grenade, detonatoare, dinamită, praf de pușcă și sume mari de bani. Toate acestea fac parte din captura Europol într-o mega acțiune condusă de Poliția Română. Un bărbat din Satu Mare a fost arestat.

SHARE

Operațiunea Conversus - așa se numește mega acțiunea Europol condusă de Poliția Română care i-a vizat pe traficanții de arme din Europa. 

Un bărbat din România a fost arestat.

Traficanții de arme, în vizorul polițiștilor  

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 20-24 februarie 2023, cu implicarea autorităților de aplicare a legii, alături de EUROJUST și Comisia Europeană, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă.

”În această perioadă, în cadrul operațiunii, polițiștii serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Poliția Română, au efectuat, pe teritoriul țării noastre, 25 de percheziții, în urma cărora au indisponibilizat 25 de arme, dintre care 22 neletale supuse autorizării și 3 letale, precum și 10.000 de euro.

Citește și: Depozit de arme al Mafiei italiene, luat cu asalt de polițiști la Roma. Un român, printre victime

Totodată, în urma acțiunilor din România, o persoană a fost arestată.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni, în cursul anului 2022, în România, au fost indisponibilizate 651 de arme neletale supuse autorizării și aproximativ 3.500 de bucăți de muniție.

În această operațiune, condusă de România, cu sprijinul Bulgariei, 31 de agenții de aplicare a legii au vizat persoane bănuite că ar cumpăra arme convertibile care ajung în circuitul ilegal pe teritoriul statelor membre”, au transmis autoritățile. 

 

Cine este bărbatul arestat în România

Potrivit surselor Newsweek, bărbatul arestat ca urmare a acestei mega acțiuni a Eruopol, se numește Ardelean Ionel George, de 31 de ani, domiciliat în municipiul Satu Mare.

El a fost săltat pe 22 februarie, când polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea Parchetului de pe lângă

 Judecătoria Satu Mare, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Satu Mare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată.

Citește și: Trei bărbați au fost „săltați” de polițiști pentru trafic de arme letale

Polițiștii au descoperit o armă tip pistol, o bucată de tub cu CO2, două pungi din material plastic cu închidere de tip zip-lock, în care se afla muniția aferentă armei menționate, un telefon mobil, 10.000 de euro, precum și o pungă din material plastic, cu un conținut de substanță cristalină, în stare solidă, de culoare alb. 

Polițiștii au confiscat bunurile respective și le-au trimis la expertiză.

Pe 23 februarie George Ardelean a fost arestat pentru 30 de zile.

Arme de semnalizare transformate în arme letale

Pe măsură ce achiziționarea de arme de foc ilegale a devenit din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare, persoanele interesate și grupările de criminalitate organizată recurg adesea la arme de alarmă și semnalizare convertite sau convertibile, mai arată Poliția Română. 

Aceste arme au devenit o opțiune, deoarece anumite modele s-au dovedit a fi ușor de transformat pentru a folosi muniție letală.

Citește și: Șapte bărbați, cercetați după un scandal de acum un an. Au folosit arme de foc, topoare și cuțite

Cele mai multe dintre armele cu alarmă și semnalizare indisponibilizate sunt modele mai vechi, care ar fi fost produse în Turcia.

În ciuda unei modificări a legislației din Turcia, modelele vechi care au fost importate în Uniunea Europeană și apoi oferite legal, spre vânzare, în unele state membre continuă să fie traficate transfrontalier.

Aceste modele sunt apoi convertite în arme letale, în alte țări, din interiorul sau din afara Uniunii Europene, de unde sunt distribuite, în continuare, prin canale ilicite.

În cadrul operațiunii, la nivelul Uniunii Europene, au fost efectuate 143 de percheziții domiciliare, 22 de arestări și confiscate 129 de arme de foc și 1.492 de arme de alarmă și semnalizare convertibile sau convertite.

De asemenea, au fost confiscate 24.735 de cartușe de muniție neconvertită, convertită și reală, 6 grenade de mână, 276 de kilograme de dinamită, 299 de detonatoare și peste 21 de kilograme de praf de pușcă.

Activitatea EMPACT privind armele de foc ilicite, în afara scopului operațional, are ca scop și construirea unei imagini de ansamblu despre situația armelor convertibile în Uniunea Europeană.

Aceasta permite statelor membre să ia măsuri operaționale împotriva cetățenilor și rezidenților Uniunii Europene care achiziționează arme neletale și, ulterior, le convertesc sau le comercializează ilegal.

Poliția Română, împreună cu celelalte țări participante, a colectat date despre persoanele bănuite de trafic de arme. În același timp, au fost desfășurate activități de colectare a datelor în anumite state membre, în care aceste tipuri de arme pot fi achiziționate, în mod legal, fără autorizație prealabilă.

Europol a sprijinit operațiunea prin analizarea datelor colectate și informarea țărilor cu privire la persoanele bănuite și vânzările de arme. Aceste informații au fost folosite pentru coordonarea acțiunii desfășurate în luna februarie a acestui an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te