Liviu Dragnea acuză „excesul de putere" al Curţii Supreme

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.10.2018 - 11:31
Liviu Dragnea se ceartă cu ICCJ Foto: Inquam Photos/George Călin

Liderul PSD cere suspendarea deciziei Colegiului de Conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit cum vor fi alcătuite completele de 5 judecători. Dragnea acuză că e un act administrativ „nelegal emis cu exces de putere”, potrivit Mediafax.

SHARE

Liviu Dragnea contestă decizia instanţei supreme de a menţine completele de 5 judecători constituite la începutul anului. Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. 

Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor.

Citește și Cristina Tarcea răspunde acuzaţiilor lui Livu Dragnea: La Înalta Curte se respectă legea

În cererea de chemare în judecată, preşedintele PSD solicită anularea în partea a hotărârii de Colegiu 84/9 deoarece „este un act administrativ nelegal emis cu exces de putere” dar și suspendarea în parte a actului, până la soluționarea cererii lui.  

Înainte de această chemare în judecată, avocaţii lui Liviu Dragnea au depus, pe 29 septembrie 2018, la instanţa supremă, o plângere prealabilă pentru a lua măsuri privind constituirea completelor, însă instanţa supremă şi Colegiul de conducere a acesteia au refuzat să revoce hotărârea.
Preşedintele PSD acuză instanţa supremă şi Colegiul de conducere că şi-au asumat aplicarea selectivă a prevederilor legii 304/2004, "fără nicio justificare legală, cu consecinţa periclitării situaţiei juridice a proceselor înregistrate după data de 23 iulie 2018".
"Suntem, aşadar, în cazul unei aplicări selective a dispoziţiilor legii 304/2004 privind organizarea judiciară, aşa cum a fost modifcată prin legea 207/2018, ceea ce constituie un veritabil exces de putere cu consecinţa anihilării rolului constiutuţional al uneia dintre puterile statului – cea legislativă şi încălcării dreptului de acces al cetăţenilor la o instanţă independentă şi imparţială", concluzionează liderul PSD.

Citește și Guvernul a atacat la CCR desemnarea completelor de cinci judecători

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.