Legenda care a pus pe jar căutătorii de comori: Au excavat într-o arie protejată după găleata cu aur

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.02.2023 - 16:41
Cetatea Zebernicului din Alba - Foto: Facebook/Vințu de Jos

O legendă despre o găleată din aur care ar fi fost îngropată în zona protejată a Cetății Zebernicului a devenit atracția principală pentru căutătorii de comori.

SHARE

Opt bărbați au fost surprinși în urmă cu o săptămână în timp ce săpau cu un excavator în zona de protecție a Cetății Zebernicului de pe teritoriul comunei Vințu de Jos, județul Alba.

Cetatea Zebernicului, Cetatea Zebernic sau Cetatea Vurpăr a fost odinioară cea mai puternică cetate țărănească de refugiere din secolul al XIII-lea (după 1241), din zona de sud-est a Transilvaniei.

Citește și: Prima sportivă din România care a cucerit aurul olimpic: Acuzată de comuniști că și-a vândut medalia

Astăzi din ea se mai păstrează rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă. Incinta fortificată avea o lungime de 255 de metri și o lățime de 55 de metri. Zidul avea grosimea de 1,8 metri, poarta de intrare fiind străjuită de un turn cu secțiunea pătrată. Cetatea a ars în 1450 dar a fost refăcută de populația germană imigrată în Vințu de jos și Vurpăr.

Prima atestare documentară sub numele Zebernik este din 1622. În 1728, cetatea a fost din nou incendiată și nu a mai fost refăcută, ruinându-se în timp. Ruinele cetății medievale a Zebernicului din satul Valea Vințului, comuna Vințu de Jos, aflate la patru kilometri în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș sunt înscrise în Lista monumentelor istorice.

Legenda găleții din aur

Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii. Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului.

Citește și: Un bărbat cu HIV, vindecat după un transplant de măduvă osoasă: Nicio urmă de virus în organism

Din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră. Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul.

Generații întregi au căutat fără întrerupere fântâna, în speranța că vor găsi găleata și lanțul de aur, dar în zadar, nefiind dat să o găsească nimeni încă. Și în ziua de azi, se mai perindă câte un căutător de comori, cu detectoare de metale, în speranța că o să găsească găleata și lanțul de aur.

Patru detectoare de metale, confiscate de polițiști

În 12 februarie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat opt bărbați care foloseau un excavator, în zona denumită popular „Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului.

Citește și: Premierul polonez avertizează: Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca Europa de Est, inclusiv România

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului. Doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație. Toate cele patru detectoare, care au fost introduse în zone de protecție a Cetății Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

Față de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj, care deținea fără a fi autorizat două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 25.000 de lei.

„În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ”, a transmis IPJ Alba, potrivit albapres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te