Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată. Ce valabilitate are documentul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.01.2024 - 17:02
Cărțile electronice de identitate le vor înlocui pe cele vechi - Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea - cu rol ilustrativ

Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede, printre altele, o valabilitate diferită a documentului, în funcție de vârsta persoanei care-l solicită.

SHARE

Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, documentul va putea fi solicitat, în anumite condiții, și de minori înainte de a împlini 14 ani, iar valabilitatea acestuia este diferită în funcție de vârsta persoanei.

Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată. Ce valabilitate are documentul?

Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate a fost promulgată, vineri, 5 ianuarie, de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum şi autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat.

La emiterea primei cărți electronice de identitate, solicitanții vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite cu bani din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, potrivit precizărilor Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Cât te costă prima carte electronică de identitate. MAI a făcut anunţul oficial

Actul normativ prevede, între altele, că, opţional, începând cu data realizării condiţiilor tehnice, se poate elibera cartea electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinţi, conform Agerpres.

În funcție de caz, ea mai poate fi emisă, în numele minorului, la solicitatea reprezentantului legal al acestuia, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.

Valabilitatea cărților electronice de identitate este diferită, în funcție de vârsta persoanei care o solicită:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;

c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Citește și: Cărțile de identitate simple nu vor mai fi emise din 2024. Românii vor avea "buletine" cu cip

Legea mai stipulează că certificatele pentru autentificare sau semnătură electronică şi, după caz, certificatele pentru semnătură electronică calificată se utilizează pentru autentificare ş,i după caz, semnare, în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu sistemele informatice ale altor instituţii publice sau aparţinând persoanelor juridice de drept privat.

Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată au aceeaşi valoare ca documentele semnate olograf, mai stipulează legea, potrivit sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te