Legea pensiilor, adoptată. Impact uriaș asupra bugetului: 8 miliarde de lei pe an

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.06.2019 - 13:39
Lia Olguţa Vasilescu/Foto: observator.ro

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a Curții Constituționale, va intra, miercuri, de la ora 12:00, la votul final al Camerei Deputaţilor.

SHARE

UPDATE: Camera Deputaţilor a votat cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. 

FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

______________________________

Plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterea, miercuri, de la ora 10:00, pe acest proiect reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă preşedintelui României pentru promulgare, dacă va fi adoptată.

Actul normativ a primit, marţi, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică şi de Muncă ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curţii.

Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor Lia Olguţa Vasilescu a precizat, marţi, după şedinţa comisiilor de specialitate, că au fost efectuate "clarificări" în ceea ce priveşte plata asigurării sociale de către angajator şi, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate, potrivit Mediafax.

Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susţinute în plenul Camerei Deputaţilor de miercuri. Deputatul PSD speră la "o mobilizare suplimentară" a funcţionarilor de la Casa Naţională de Pensii, adică angajarea "în scurt timp" a mai multor funcţionari pentru punerea în aplicare a legii.

Lia Olguţa Vasilescu a spus că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmaţiilor membrilor din Opoziţie. Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde şi de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.

Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.