Vulcanul Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, a continuat să erupă joi însă fluxurile sale de lavă rămân pentru moment limitate la craterul central şi nu ameninţă zonele locuite, au anunţat autorităţile.
„Jeturile de lavă ating înălţimea unei clădiri cu cinci etaje”, a postat USGS pe Twitter, alături de imagini video.
Primele fisuri au apărut în craterul Halema'uma'u din caldeira vârfului Kilauea miercuri după-amiază. Ele au generat rapid „fântâni de lavă”, depăşind uneori o temperatură de 1.100 grade Celsius, a precizat USGS.
Citește și: Managerul spitalului ars din Constanța, numit pe vremea lui Mazăre. Spitalul, căpușat din 2011
Erupţiile care au zguduit în mod regulat Kilauea încă din anii '50 au făcut din acesta o atracţie pentru turişti. Oficialii Parcului Vulcanic Naţional din Hawaii, unde se află acesta, au început să-şi mobilizeze personalul pentru a face faţă afluxului aşteptat de vizitatori.
Erupţia vulcanului Kilauea nu prezintă un pericol imediat, însă observatorul vulcanologic al USGS la faţa locului „continuă să monitorizeze îndeaproape situaţia”, deoarece „începutul erupţiei este dinamic şi incert”, a precizat institutul.
Citește și: Examen de permis: elevul a sărit la bătaie în maşină la poliţistul care i-a spus că l-a picat
În 2018, o erupţie a Kilauea a distrus câteva sute de case. Circa 20 de persoane care se aflau într-o excursie cu barca pentru a observa curgerea magmei în ocean au fost rănite, inclusiv una grav, de un jet de lavă.