Laura Codruța Kovesi anunță că Parchetul European e gata să-și înceapă activitatea la 1 iunie

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.04.2021 - 18:16

Procurorul șef european Laura Codruța Kovesi le-a trimis miercuri o scrisoare comisarului european pentru Justiție, Didier Reynders, respectiv celui pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European să își înceapă activitatea de la 1 iunie.

SHARE

În scrisoarea către cei doi comisari europeni, Kovesi spune că de la numirea Colegiului Parchetului European au fost adoptate decizii-cheie pentru înființarea înstituției, a fost recrutat personal pentru biroul central din Luxemburg și a fost pregătit un sistem de gestionare a cazurilor, care este „gata de utilizare".

Kovesi, nerăbdătoare să înceapă lucrul

Din nominalizările făcute până în prezent de statele membre participante, Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în zece state, iar procedurile de selecție din celelalte state membre sunt în curs, mai arată Kovesi, conform unui comunicat de presă al Parchetului European.

Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la acest proces.

Parchetul European va desfășura investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE care depășesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA ce au ca rezultat daune ce depășesc 10 milioane de euro.

Citește și

SIIJ nu a respectat termenul impus de Instanţa supremă pentru soluţionarea dosarului Kovesi

Kovesi a luat premiul „Femeia la Putere" în cadrul Women of Europe Awards 2019

 

 

Parchetul European va putea efectua anchete penale și să confiște active.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Începerea activității EPPO, prevăzută inițial pentru noiembrie 2019, a fost întârziată de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia au ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.