Brandy-ul de fructe, cunoscut și sub numele de "palinca" în Ungaria și "țuică" în România, este o băutură excelentă de încercat. Această băutură spirtoasă este puternică, dar gama sa îndrăgită de arome de fructe a consolidat-o ca fiind un clasic cultural în Europa Centrală și de Est.
Citește și: Ai băut țuică? În cât timp iese alcoolemia? Răspunsul oferit de un polițist
Am alcătuit un ghid practic cu tot ceea ce trebuie să știți despre această băutură cu aromă de fructe, astfel încât să știți de unde să o cumpărați și cum să o beți. Noroc!
Palinka este un tip de rachiu de fructe fabricat exclusiv în Ungaria și România
Apărută pentru prima dată în anii 1600, această băutură clasică este obținută printr-un proces de fermentare și distilare. Termenul "pálinka românească" nu este de fapt corect, deoarece Uniunea Europeană a creat de fapt o "lege a pálinka" care permite ca pálinka să fie făcută și produsă doar în Ungaria (împreună cu 4 regiuni austriece). În schimb, pálinka românească este mai bine cunoscută sub numele de "țuică", un tip de rachiu de prune.
Citește și: Compusul chimic din țuică și palincă ce poate duce la orbire. Ce riști dacă le fabrici la tine acasă
Savurați palinca la temperatura camerei pentru cea mai bună aromă
Pálinca răcită nu poartă mirosurile și aromele delicioase pe care le are palinca la temperatura camerei. Nu ezitați să refrigerați sau să congelați paharele pentru puțin timp înainte de a servi pálinkc, totuși!.
Ce preț are țuica
În magazine, dacă o luați ca suvenir poate ajunge și la 100 de lei litru. De asemenea, mari companii produc șuică îmbuteliată la același preț. Un litru de țuică ori palincă luată în sat, de șa gospodari, făcută din fructe curate se vinde cu 30-35 lei litru. Țuica la care s-a umblat cu zahăr costă și 10-15 leilitru. Nerecomandat.
Citește și: Cum poți răci berea rapid? Trucul pentru a ajunge la temperatura ideală în doar câteva minute
Sorbiți palinca încet pentru a nu vă îmbăta
Unii oameni sugerează să beți țuica dintr-o înghițitură, ca un shot tradițional, dar acesta nu este cel mai bun mod de a savura băutura. În plus, vă îmbătați la sigur. Palinca este plină de arome delicioase, fructate, care merită să fie savurată băutura în înghițituri mici și lente.
Neaparta să aveți ceva de mâncare: slănină, pâine de casă, brânză merg cel mai bine și, de asemenea, te ajută să nu te îmbeți.
Palinca vine într-o varietate de arome, inclusiv caise, prune, pere, cireșe și mere.
Palinca este folosită ca digestiv, adică o băutură care se servește după o masă copioasă. Vă poate ajuta să vă digerați mâncarea după o cină copioasă și grasă. După ce ați terminat de mâncat, turnați-vă un pahar mic ca o modalitate de a vă relaxa și de a vă destinde.
Páainca poate fi folosită și ca aperitiv, sau ca băutură servită înainte de o masă mare
Țuica are, de obicei, cel puțin 35% alcool.
Este considerată o băutură spirtoasă și are un procent de alcool semnificativ mai mare decât o băutură tipică de bere sau de vin. Unele varietăți ale băuturii au un procent de alcool de 40%, în timp ce altele au peste 50% alcool.
Întotdeauna verificați de două ori sticla înainte de a vă turna un pahar de țuica sau întrebați un chelner sau barman care este procentul de alcool înainte de a gusta din ea.
Conform legislației UE, palinca nu poate avea o alcoolemie mai mare de 80%.