Bărbatul acuzat de ucidere din culpă l-a cunoscut pe prietenul său în 2013, la o partidă de poker, unde a împrumutat de la acesta 100 de euro. Au ținut legătura și se întâlneau la apartamentul din Oradea, unde victima, în vârstă de 34 de ani, locuia alături de concubina sa și de fetița lor.
Cei doi bărbați stăteau în bucătărie și, recunoaște inculpatul, fumau țigări cu diferite substanțe halucinogene.
Citește și: Alertă cu bombă la un mall din București. Oamenii au fost evacuați de urgență din centrul comercial
Așa au făcut și în Ajunul Crăciunului din 2014. Inculpatul a relatat că, la un moment dat, prietenul său a mușcat dintr-un grapefruit, cu coajă cu tot, iar după câteva înghițituri a căzut la podea. Speriat, l-a ridicat și, împreună cu concubina bărbatului, l-au dus în baie și au verificat dacă nu s-a înecat ori dacă nu și-a înghițit limba.
În loc să cheme imediat Ambulanța, l-a pălmuit și i-a dat cu apă pe față, lăsându-l apoi aplecat pe marginea căzii. Orădeanul a recunoscut în fața instanței că i-a făcut amicului său masaj cu spirt, observând și că, deși respira normal, nu vorbea coerent.
Citește și: Pacient de 50 ani, salvat printr-o operaţie în premieră naţională, la spitalul din Blaj: „Un succes”
”Un ajutor specializat ar fi putut crește șansele de supraviețuire”
L-a lăsat în baie și s-a întors după o jumătate de oră, timp în care a fumat două țigări. Împreună cu concubina victimei, inculpatul l-a dus într-o cameră pe bărbatul care se simțea rău, dar pe drum l-au scăpat, acesta lovindu-se cu fața de podea. A început să-i facă victimei manevre de resuscitare, fără să aibă o pregătire în acest sens.
”Deoarece fumase din țigările halucinogene, era într-o stare euforică”, a aflat instanța despre starea în care era inculpatul. ”Nu a putut preciza intensitatea loviturilor aplicate victimei, dar (a relatat că – n.n.) nu i-a aplicat lovituri care să-i provoace leziuni, ci ca să îşi revină, să îl trezească. A făcut manevrele de resuscitare în mod normal, raportat la cum i-a apăsat pieptul, dar nu are o pregătire specială pentru acordarea primului ajutor.”
Citește și: MAE, despre legea minorităților adoptată de Ucraina: „Comunitatea română nu a fost consultată”
În cele din urmă, după trei ore, a fost chemată ambulanța. Medicii au găsit victima în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu au avut succes.
În februarie 2022, inculpatul a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă și condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, care a decis să înceteze procesul penal împotriva bărbatului, invocând prescrierea faptei acestuia.
În schimb, inculpatul a fost obligat să plătească – așa cum a decis Judecătoria Oradea – daune morale de 30.000 de lei fratelui victimei și de 45.000 de lei mamei bărbatului mort, potrivit bihorjust.ro.