KGB-ul din Transnistria îi aruncă președintelui moldovean Igor Dodon campania electorală în aer

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 08.10.2020 - 16:01
Unul din punctele de intrare din R. Moldova în Transnistria/ FOTO: Unimedia.info

În ultimele 48 de ore, forțele de securitate de la Tiraspol au sechestrat patru cetățeni moldoveni, un polițist și trei civili, pe care-i acuză de spionaj. Incidentul are loc în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, programate pe 1 noiembrie.

SHARE

De 48 de ore, autoritățile de la Chișinău sunt în alertă, după ce persoane necunoscute, îmbrăcate în haine cu însemnele MGB (așa-zisul minister al securității de la Tiraspol), au răpit patru cetățeni moldoveni, din localitatea Camenca. Mai exact, le-au pus saci pe cap și i-au dus într-o direcție necunoscută. Ulterior, forțele separatiste au revenit în localitatea cu pricina, situată în stânga Nistrului, și au efectuat percheziții la domiciliile acestora.

În noaptea de 6 spre 7 octombrie a fost sechestrat polițistul Andrei Marfi, angajat al Inspectoratului de Poliție din Florești. Necunoscuții au spart geamurile casei, apoi l-au răpit pe omul legii, alertat de către soția sa, și l-au dus într-o direcție necunoscută.

Pe data de 7 spre 8 noaptea, reprezentanții structurilor de forță neconstituționale din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții. În același interval, alți trei locuitori din Camenca au fost supuși aceluiași tratament. Aceștia sunt civili, ne fiind angajași în vreo funcție publică, după cum a precizat Alexandru Jizdan, președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate.

Autoritățile de la Chișinău, prinse pe picior greșit

Autoritățile de la Chișinău au fost luate prin surprindere de acest incident. Un lucru bizar, având în vedere că regimul președintelui socialist, Igor Dodon, se află în relații bune cu autoritățile autoproclamatei Regiuni Autonome Transnistrene. 

SIS, serviciul intern de informații al Republicii Moldova, fidel lui Igor Dodon, acuză „acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova.”

Între timp, SIS a reușit identificarea persoanelor care au participat la răpirea polițistului Andrei Amarfi, iar probele au fost transmise Procuraturii Generale, care a deschis un dosar pe această temă.

„Deținem informații operative despre reținerea unor persoane cărora li se incriminează activitatea în interesul organelor constituționale ale Republicii Moldova, în perioada 7-8 octombrie. Informațiile au fost furnizate în regim de urgență către organele de ocrotire a normelor de drept și, în continuare, sunt depuse eforturi pentru elucidarea circumstanțelor și eliberarea cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat SIS.

Incidentul a stârnit, după cum spuneam, multă nervozitate în tabăra președintelui în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, având în vedere că la Chișinău este campanie electorală prezidențială, iar Dodon vizează un nou mandat, cu ocazia scrutinului din 1 noiembrie.

Cristian Hrițuc, analist și consultant politic specializat pe Republica Moldova, explică de ce Igor Dodon are de pierdut de pe urma acestui eveniment.

„Cazul polițistului moldovean răpit de KGB-ul transnistrean ne arată cât de slab este statul moldovean. Nici nu are cum să fie altfel, atât timp cât Dodon se comportă ca o slugă a lui Putin. Cred că e puțin probabil ca în Zona de securitate, zona tampon dintre Moldova și Transnistria, KGB-ul transnistrean să fi făcut o operațiune fără să aibă un ok de la conducerea militară rusă.

Dodon, ca șef al al Consiliului Suprem de Securitate, ca partener al președintelui transnistrean, dar ca și vasal al Rusiei, stă ascuns. Nu spune nimic pe acest subiect.

În toate declarațiile pe care le face se laudă cu relația pe care o are cu Federația Rusă. Azi, vedem mai bine ca oricând că relația este una de supunere totală. O relație în genunchi, care nu îi permite lui Dodon nici măcar să protesteze atunci când transnistrenii comit astfel de abjecții”, a scris Cristian Hrițuc pe Facebook.

Dodon, reacție cu întârziere

Din acest motiv, președintele în exercițiu Igor Dodon  i-a cerut lui Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, să intervină în acest caz.

„Situația referitoare la cei doi cetățeni moldoveni răpiți zilele trecute este una extrem de gravă și a generat imediat o reacție promptă a conducerii țării și a instituțiilor statului. Principala preocupare a fost eliberarea cât mai rapidă a cetățenilor noștri, iar demersurile făcute au adus rezultatele dorite.

Personal am avut o discuție cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în care i-am cerut să intervină prompt în eliberarea cetățenilor noștri și să ia măsurile care se impun pentru responsabilizarea celor care au comis această gravă ilegalitate.

Salut intervenția promptă și eficientă a instituțiilor noastre în acest caz și le cer sa întreprindă mai departe cu fermitate toate acțiunile legale pentru a clarifica acest caz, dar și pentru a preveni pe viitor apariția unor asemenea situații”, a declarat Dodon.

Șeful statului spune că acest caz urmează să intre pe agenda de discuții a formatului de negociere 5+2, ca un precedent extrem de periculos, care trebuie clarificat.

De altfel, Chișinăul a lansat apeluri către organele europene, OSCE și alte misiuni internaționale pentru a se implica în vederea eliberării acestor persoane.

„Este o încălcare flagrantă a tuturor normelor de drept. Pe perioada de pandemie a degradat constat situația în stânga Nistrului. Deocamdată nu am primit vreun răspuns la toate solicitările noastre, expediate în adresa mai multor organisme internaționale”, a declarat viceprim-ministrul pe probleme de Reintegrare, Cristina Lesnic.

Doi dintre răpiți au fost eliberați

Doi dintre moldovenii răpiți de separatiștii de la Tiraspol au fost eliberați în cursul zilei de joi, au anunțat autoproclamatele autorități din regiunea transnistreană.

„Mergând în întâmpinare cerințelor părții moldovenești, organele de drept ale Transnistriei s-au abținut să aplice măsuri de arest față de angajații structurilor de forță ale Moldovei, care au fost eliberați din arest”, se arată în comunicat al separatiștilor.

Cei din regiunea transnistreană afirmă că eliberarea are loc în urma unei discuții între președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te