Toată lumea a primit liber în contul victoriei lui Recep Tayyip Erdoğan, ale cărui portrete domină orașul de pe coasta Mării Egee.
„Ar fi fost o catastrofă, dacă președintele ar fi fost răsturnat”, îmi spune Ali Dagli, un prosper om de afaceri, care după cum se laudă cumpără și vinde nuci, fistic, migdale, curmale și alte fructe uscate, „cu tonele, nu cu kilogramele”.
Nu l-a votat niciodată pe Erdoğan, dar crede că democrația a fost salvată prin evitarea loviturii de stat.
Pe toate clădirile erau steaguri uriașe roșii, portrete ale fondatorului Turciei moderne, Atatürk și uneori Atatürk este așezat lângă Erdoğan. Pe zonele verzi din jurul portului, familii întregi stau pe iarbă și mănâncă, mai ales ce și-au adus de-acasă. Au termos cu ceai, cutii cu salată, sticle cu apă, dulciuri.
În jurul lor e plin de ambalaje, de coji de semințe, de hârtii și resturi, ceea nu pare să-i deranjeze deloc. Afară sunt peste 40 de grade Celsius și umezeală.
area e la doi pași, la fel de mizerabilă ca spațiul verde.
Pielea rămâne permanent umedă și în jur miroase a acru și a transpirație, dar o sărbătoare a democrației merită celebrată în orice condiții. Mă strecor prin mulțimea care s-a strâns în jurul celebrului ceas din centrul Izmirului.
Cu mască sau fără, transpirați, purtând steaguri se așează în fața unor porți, în așteptarea sărbătorii propriu-zise cu discursuri și muzică. Aici e zona votanților lui Erdoğan, a săracilor.
În partea nouă a orașului, se bucură de ziua liberă pe terasele umbroase ale restaurantelor cei cu oarecare dare de mână și care n-au profitat de scurta vacanță pentru a pleca din oraș.
La una dintre cârciumi, aproape toată lumea are pe mese căni mari pe care scrie „milk”. Îl întreb pe Yusuf Grubu cu care m-am oprit la acest restaurant, de ce beau toți lapte.
„Nu e lapte, dar patronul nu a primit încă autorizație să vândă alcool, așa că vinde berea în aceste căni caraghioase”.
Iusuf lucrează la stat și cel mai mult ar vrea ca lucrurile să fie privite cu mai multă relaxare de la Ankara, să nu se mai repete interdicția vânzării alcoolului după o anumită oră, cum s-a exersat în timpul pandemiei de coronavirus. Ar mai vrea ca în cluburile de noapte să se poată bea și dansa până dimineața.
_______________
Articol preluat de pe blogul „Călătoriile Sabinei” / Radio Europa Liberă
_____________