Isărescu vrea excepție de la legea cumulului pensiei cu salariul. Și-ar pierde funcția de guvernator

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.06.2021 - 14:07
Isărescu vrea excepție de la legea cumulului pensiei cu salariul. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii CA al BNR.

SHARE

Mugur Isărescu împlinește 72 de ani pe 1 august 2021. Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

Guvernul a stabilit, însă, şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR, informează Profit.ro.

Citește și: Nu e glumă: Viorica Dăncilă este noul consilier pe strategie al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR arată că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi institutiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii - cum este cazul său.

Citește și: Mugur Isărescu atacă la CCR legea prin care i s-a deschis proces de colaborator al Securității

Isărescu arată că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.

Citește și: Iubita cu macetă a posesorului de BMW care a atacat cu crosa de golf, reținută. Bătăușul, eliberat

”Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepție de la regulă, aceasta este aplicabilă și membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în funcție la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, arată Isărescu.

Într-o astfel de situație se mai află, în Consiliul de administrație al BNR, prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu, în vârstă de 74 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te