Iohannis: Nu ne putem permite supra-aglomerarea spitalelor, imposibilitatea ATI de a primi pacienți

DE Alexandru Pop | 13.10.2020 - 20:07
Klaus Iohannis/FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți că România se confruntă cu o creştere accentuată a cazurilor de COVID-19 în București și în mai multe județe, iar ocuparea numărului de paturi la terapie intensivă riscă să atingă un grad alarmant.

SHARE

Președintele Klaus Iohannis a susținut, de la ora 19.00, o conferință de presă în care a făcut din nou apel către populație să respecte regulile sanitare, afirmând că suntem în cel de al doilea val al pandemiei şi "este imperativ să inversăm acest trend negativ". El a spus că nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să conştientizăm gravitatea situaţiei.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

"Vedem o creștere îngrijorătoare la toți indicatorii. Ne confruntăm cu o transmitere accentuată. Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. Suntem într-o etapă dificilă, într-un așa numit val doi și e imperativ să inversăm acest trend. Fără un efort colectiv va fi imposibil să reușim să depășim această criză fără precedent. Fac apel din nou la cetățeni să respecte cu strictețe regulile în vigoare. Este obligatoriu să înrerupem lanțul cauzal. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și imposibilitatea ATI de a primi pacienți.

Am cerut premierului să crească capacitatea secțiilor ATI. Contestările permanente ale regulilor sanitare întrețin stare de neînccredere cu efecte nocive asupra sănătății publice. Situația poate fi ținută sub control prin respectarea normelor sanitare și prin măsuri pentru perioade limitate de timp

E mult mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare decât să regretăm mai trâziu că nu am făcut tot ce ține de noi ca să salvăm viețile celor dragi. Suntem într-o etapă galopantă a răspândirii viturusului. O putem depăși doar dacă respectăm regulile. Suntem o națiune puternică. E momentul să o dovedim din nou."

Întrebări:

 

De ce se calculează diferit indicele de infectare?

Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. E urgent nevoie de corelarea datelor. Aștept ca guvernul să clarifice de urgență

 

Radio România: E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?

Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o. Eu sunt de aceeași părere ca și experții că e bine să purtăm tot timpul mască, când suntem în preajma altor persoane. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în ce funcție vor lua experții.

 

DC News: Ambasadorul SUA a anunțat sprijinul pentru o cale ferată care să lege România de Polonia. Care va fi sursa de finanțare?

Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutat și în 2018 în această sală. S-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la întrunirea în format videoconferință, vom face noi pași. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să ofer un interval de timp. Sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră și eu voi pleda pentru pași hotărâți

 

Antena 3: Cine e responsabil pentru creșterea numărului de cazuri în aceste zile? Vă asumați în continuare organizarea alegerilor din decembrie?

Klaus Iohannis: Din păcate, evoluția pandemiei e de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulți vinovați. Autoritățile s-au străduit să facă tot ce e posibil pentru a preveni extinderea pandemiei, rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns într-o situație critică în ce privește locurile la ATI, dar e clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim pandemia. Trebuie să vedem și în ce societate vrem să trăim, una panicardîă, care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce viața democratică mai departe. Esența democrației stă în alegeri. Mandatul parlamentului se termină în decembrie și e nevoie de alegeri pentru un nou parlament cu puteri depline și acest lucru se va întâmpla în 6 decembrie.

Este pregătită școala pentru un scenariu exclusiv online?

Klaus Iohannis:Autoritățile trebuie să mențină școala atât de mult cât se poate. Față de lunile martie - mai, s-au făcut progrese semnificative. Directorii, profesorii și elevii au învățat cum să folosească online-ul pentru a nu pierde prea mult din lecții și acesta este un proces de învățare pentru toate părțile.

 

Realitatea Plus: Se impun și alte restricții?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de experți. În situația în care avem o creștere evidentă a cazurilor e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea. Care sunt aceste măsuri, va fi propus de experți și aprobat de guvern

 

DW: E vreo legătură între cifrele diferite comunicate azi și faptul că unele instituții sunt ocupate de oameni cu pregătire îndoielnică?

Klaus Iohannis: Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente și în majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe dar cu susținere politică solidă. Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele.

 

Libertatea: Bucureștiul pare să aibă o densitate mai mare ca Roma. Ați vizitat INSP. DSP nu răspunde la telefon, anchetele epidemiologice întârzie, v-a comunicat în discuția de la INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoaște sursa infectării?

Klaus Iohannis: Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele, toate statisticile, în fiecare zi cercetătorii găsesc date noi și în acest fel informația devine mai bogată. Cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii care se realizează și la ei, e un proces continuu, nu are nimeni toate datele, lucrurile sunt în desfășurare și acest fapt face să devină destul de dificil de gestionat această pandemie. Dacă era simplu nu am fi avut atâtea cazuri, și nu ar fi avut alte state cu sisteme mai performante atâtea cazuri.

 

B1 TV: Cum comentați criticile Patriarhiei la adresa Guvernului, care a anulat pelerinajele religioase?

Klaus Iohannis: Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mai bune.

 

Agerpres: Camera a adoptat acordarea unui stimulent pentru profesori. Îl veți promulga?

Klaus Iohannis: Nu am citit proiectul, când va ajunge la mine vom solicita un punct de vedere de la guvern, să vedem dacă există fonduri disponibile și vom decide în consecință. Evident că merită profesorii, întrebarea este dacă în această etapă se poate. Toată lumea își dă seama că e vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune, dar dorința de a sprijini activitatea lor e doar o parte, însă putința se măsoară din nefericire și în bani și acum banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit

 

România TV: Se va prelungi starea de alertă?

Klaus Iohannis: Este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și sunt convins că va fi, probabil cu o lună de zile.

 

G4media: De ce nu considerați necesară instalarea stării de urgență pe zone unde situația e alarmantă? Italia și Spania au făcut acest lucru.

Klaus Iohannis: Ați vrut să vă referiți la starea de urgență. Comparația cu alte țări e mai complicată, nu există o definiție european valabilă. Ce declară alte state este mai degrabă similar cu ce e la noi starea de alertă, care permite instituirea cam tuturor restricțiilor necesare. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă, și de când există guvernul a putut să ia măsurile care se impune pentru gestionarea epidemiei. Nu e nevoie acum de stare de urgență. Dacă ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile din starea de alertă, atunci este de evaluat dacă se introduce local regional - național nu cred că va fi cazul - starea de urgență.

 

TVR: BEC a comunicat rezultatele finale la două săptămâni după alegerile locale. Nimeni nu a dat vreo explicație.

Klaus Iohannis: Eu am primit rezultatele, explicațiile vor trebuie date fie de BEC, fie de AEP. Lucrurile au durat mai mult probabil din cauza procedurilor de contestare și recontestare pe care am putut să le urmărim în direct

 

Antena 1: Cât ne-a costat perioada de carantină? Ne mai putem permite o nouă închidere a firmelor?

Klaus Iohannis: Ca țară ne permitem să facem tot ce putem face pentru sănătate oamenilor. E evident că nu putem măsura vieți contra firme, așa ceva e inadmisibil. Noi ne străduim să dăm tot ce putem sistemului medicale, pentru a fi ajutați oamenii care ajung la spital. Din motive de restricții care au fost necesare, firmele au dificultăți, e o realitate tristă, exact din acest motiv guvernul a venit cu stimulente, multe firme au trecut integral sau parțial la telemuncă, încearcă să se adapteze. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin. Această pandemie ne costă scump, dar împreună cu guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea grijă pentru românii care se îmbolnăvesc, o grijă specială pentru sănătatea publică, dar și grija pentru sectoarele economiei, unele grav lovite. E o ecuație extrem de complicată și trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan. Pot să spun că în această situație guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine.

 

Pro TV: Ați cerut lămuriri de ce aceste neconcordanțe între date?

Klaus Iohannis: Am solicitat guvernului să-și facă ordine în instituții foarte rapid.

 

Adevărul: Refuzați categoric amânarea alegerilor. Estimați că și în primăvară vom avea tot mii de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Am întrebat pe mai mulți, niciunul nu mi-a spus că în marteie va fi mai bine decât în decembrie. Dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, să ne așteptăm la o îngrădire a pandemiei. Mult mai bine ar fi respectăm, regulile. Iarna lucrurile sunt mai complicate, se suprapune gripa cu pandemia de covid, din cauza vremii reci mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze, lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate. Niciun expert nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie pentru alegeri

 

 

 

Marți seară, premierul Ludovic Orban are o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și cu secretarul de stat Raed Arafat, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19.

Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare strategică au transmis marți date contradictorii privind rata de infectare în București raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile. INSP a transmis inițial că acest indice este 3,11 la mia de locuitori, în timp ce GCS a transmis că această rată este de 2,69. Ulterior, INSP a rectificat cifra, a modificat propriul raport și a introdus încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Conform legislației, dacă rata de infectare trece de 3 într-o anumită zonă, atunci pot fi instituite noi restricții. De exemplu, potrivit ordinului miniștrilor Sănătății și Educației, dacă într-o anumită zonă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, atunci toate școlile vor trece în scenariul online.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te