Iohannis, despre raportul MCV și rezoluție: Două note proaste pentru actuala guvernare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.11.2018 - 10:35

Președintele Klaus Iohannis e declarat, marți, după publicarea raportului MCV și adoptarea rezoluției despre statul de drept din România în Parlamentul European, că ambele sunt două note foarte proaste pentru guvernarea Dăncilă-Dragnea.

SHARE

”Aceste două chestiuni reprezintă într-adevăr două note foarte foarte proaste pentru actuala guvernare Dragnea – Dăncilă, această guvernare pe care o consider un accident al democrației românești”, a declarat președintele.
Șeful statului a adăugat că în ambele documente apar aceleași lucruri, că majoritatea românilor doresc o democrație transparentă, dar guvernul Dăncilă are „alte idei”.
„Și în rezoluția PE și în raportul MCV apar cam aceleași lucruri. Românii majoritatea românilor, și eu și mulți alții dorim să fim europeni, să construim o democrație solidă, transparentă pentru români. Din nefericire, acest accident al democrației, care este guvernarea Drangea Dăncilă are cu totul alte idei și trag țara înapoi. Aceste multiplile schimbări la legile justiției ne aduc deservicii majore.”, a spus Iohannis.
Citește și: Gunther Krichbaum: „Nu avem voie în prezent să ne gândim la anularea MCV pentru România"

Președintele Iohannis a adăugat câteva remarci ironice la adresa celor două personaje.

„Trebuie să observăm că Dragnea, ca să folosesc o expresie din Caragiale, și dă-i și luptă și cară valize, și vorbește în spatele ușii, partea proastă este că se luptă cu România în loc să se luptă pentru România. (...) O vorbă din bătrâni: țara arde și doamna prim ministru se ascunde în Arabia. Este îngrijorător. Aceste lucruri trebuie să ne dea foarte mult de gândit.”, a afirmat șeful statului. 

Citește și: Raportul MCV: România a făcut pași înapoi în justiție. Bulgaria a făcut progrese

Comisia Europeană a publicat, marți, raportul MCV privind Justiția și lupta anticorupție din România. Documentul reprezintă cea mai dură și nefavorabilă evaluare a țării noastre de la intrarea în Uniunea Europeană.

„În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Citește și: Timmermans: raportul MCV nu are rolul de a pedepsi, ci de a ajuta
Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României „să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă" aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te