Iohannis a reclamat la CCR lipsa banilor pentru persoanele cu dizabilități în bugetul pe 2019

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.02.2019 - 14:03
Mesaj de la protestul din București al părinților copiilor cu dizabilități. SURSA: Facebook Mădălina Turza

Președintele Iohannis a atacat la CCR Legea bugetului pentru 2019, după ce Guvernul PSD a anunțat că nu alocă nici un leu de la bugetul de stat pentru centrele rezidențiale pentru oamenii cu dizabilități și nici pentru indemnizațiile însoțitorilor.

SHARE

Președintele a atras atenția, în sesizarea trimisă CCR vineri, că lipsa banilor din buget pentru protejarea persoanelor cu dizabilități încalcă prevederile din Constituție referitoare la nivelul de trai și protecția persoanelor cu handicap și a obligației pozitive a statului de a crea condițiile necesare pentru creșterea calității vieții lor.

„În cazul de față, stabilirea obligației autorităților administrației publice locale de a suporta din veniturile proprii cheltuielile privind sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap la nivelul județelor și sectoarelor municipiului București, precum și finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București și, în completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, fără alocarea resurselor aferente unui astfel de transfer de competență administrativă încalcă principiul descentralizării, așa cum acesta este definit în legea sa cadru. O atare reglementare este contrară art. 120 alin. (1) din Constituție privind principiile de bază ale administrației publice locale, dar și a art. 50 privind protecția persoanelor cu handicap. Totodată, prin derogările de la art. 40 alin. (1) și art. 51 alin. (10) din Legea 448/2006 se afectează îndeplinirea obligației pozitive a statului de a lua măsuri de protecție socială, aspect contrar art. 47 și art. 135 alin. (2) lit. f) din Constituție. În plus, obligația pozitivă a statului ce decurge din art. 47 alin. (1) se referă la măsurile luate de stat în domeniul protecției sociale, în vederea asigurării unui nivel de trai decent pentru cetățeni. Această obligație pozitivă în domeniul drepturilor social-economice implică garantarea punerii în aplicare într-o manieră unitară a măsurilor de protecție socială adoptate la nivel central. Or, în situația de față, în lipsa unor fonduri suficiente de la bugetele locale pentru a acoperi finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, măsurile de protecție socială devin inaplicabile, afectând în mod direct drepturile fundamentale ale persoanelor îndreptățite să beneficieze de astfel de măsuri”, se arată în sesizarea formulate de Administrația Prezidențială.  

Citește și: Administrația Prezidențială: Bugetul pe 2019 reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității PSD

Klaus Iohannis mai atrage atenția că lipsa alocării bugetare încalcă și Legea 448/2006 privind privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care stipulează că „autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”.  

Președintele a atacat și alte șase prevederi din Legea bugetului pentru 2019. Citiți întreaga sesizare adresată Curții Constituționale aici.  

Citește și: Scandal în jurul educației copiilor cu nevoi speciale. Ecaterina Andronescu, reclamată la CNCD

În ultimele săptămânii, sute de părinți care au copii cu dizabilități au protestat față de decizia Guvernului de a nu aloca nici un leu din bugetul de stat pentru persoanele cu dizabilități. Atunci, ei au acuzat că Executivul PSD încalcă legea și și-au exprimat temerea că autoritățile locale nu vor putea să aloce banii din bugetul local.

De altfel, și Asociația Municipiilor din România a anunțat că “respinge categoric” propunerea Ministerului Finanțelor de a prelua finanțarea centrelor de plasament și a cerut Guvernului să-și respecte angajamentul asumat în programul de guvernare, privind sustinerea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului. 

Citește mai multe articole pe această temă:

UPDATE Părinții copiilor cu dizabilități, despre bugetul pe 2019: Cerem doar să se respecte legea

Guvernul PSD, fără bani din bugetul de stat pentru copiii orfani. Explicațiile Ministerului Muncii

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -