Interlopul Călin Ciota, care a vândut o brățară dacică unui ofițer sub acoperire, vedetă pe Netflix

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.07.2023 - 12:35
Interlopul Călin Ciota înmtr-un interviu pentru Netflix Foto: captură Netflix

Un film documentar dedicat brățărilor dacice arată cum a fost prins interlopul Călin Ciota în timp ce încerca să vândă brățara lui Decebal în plin scandal despre aurul dacic.

SHARE

Interlopul Călin Ciota din Deva era unul dintre cei mai temuți cămătari în anii 2000. El a intrat în posesia uneia dintre cele mai râvnite brățări din aurul dacic găsit în Munții Orăștiei și a încercat să o vândă în perioada în care scandalul a luat amploare. 

A fost prins de ofițeri sub acoperire. Povestea acestei captruri este foarte interesantă și a ajuns subiect de documentar pe Netflix. 

Interlopul Călin Ciota, care a vândut o brățară dacică unui ofițer sub acoperire, vedetă pe Netflix

În filmul documentar, interlopul Călin Ciota a povestit cum a ajuns în posesia brățării despre care se spune că era chiar a lui Decebal, regele Dacilor.

Citește și: Un interlop i-a spart capul cu sabia unui polițist. Șefii nu mai aveau cască și pentru el. E în comă

În toamna anului 2006 anchetatorii au primit informaţii că brățara de 1,2 kilograme de aur masiv, se afla în posesia interlopului Călin Ciota.

Acesta primise spirala drept garanţie, în anii 2002 – 2003 pentru un împrumut pe care i l-a oferit unui membru al grupării traficanţilor de comori antice, Nedelcu Mugur Niu.

Citește și: Comoara uriașă a lui Burebista a fost descoperită în Hunedoara: Tezaurul cu șerpi din argint

Ulterior, Niu a părăsit ţara pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii, iar Ciota a rămas în posesia brăţării, pe care a încercat să o vândă.

Client i-a fost însă un ofiţer aflat sub acoperire, care a trebuit să se pretindă cetăţean ucrainean. A venit cu o plasă cu bani. 

Când a ajuns acasă, polițistul a descoperit unde ținea Ciota brățara lui Decebal. În cușca câinelui. 

Călin Ciota a declarat în instanţă că a fost contactat în septembrie 2002 la Hunedoara de Nedelcu Mugur Niu, pe care îl cunoştea de 4-5 ani pentru că i-a vândut un autoturism BMW, şi care i-a

 solicitat 20.000 de dolari cu titlu de împrumut pentru şase luni, lăsându-i în garanţie o brăţară în greutate de un kilogram şi jumătate, pe care la rândul său a cumpărat-o.

De asemenea a relatat că a fost arestat în aprilie 2003 şi apoi liberat din penitenciar în luna iunie 2004, astfel că a aflat din mass-media că brăţara pe care o avea în posesie ar face parte dintr-un tezaur.

Citește și: Comoara arheologică descoperită în România care este unică în lume: Papa a primit o replică

A afirmat că l-a căutat pe debitorul său să-i restituie banii şi să-i predea bunul lăsat în garanţie.

„Deşi persoana respectivă l-a amânat să-i restituie suma împrumutată, i-a propus să-i găsească un cumpărător, însă inculpatul nu a fost de acord, iar ulterior în anul 2006 acesta a plecat în SUA.,

 deoarece şi-a pierdut casa şi o parte din avere la jocuri de noroc”, se aratî în dosar.

Ciota a mai declarat că nu a predat brăţara organelor abilitate deoarece aflase că ar putea fi condamnat la pedeapsa închisorii şi s-a hotărât după plecarea lui Niu din ţară în anul 2006, să o

 valorifice prin intermediul unei persoane, care i-a spus că va fi contactat de către un cumpărător din Ucraina, cu care s-a întâlnit ulterior pentru a tranzactiona.

Ce valoare are Brățara lui Decebal

Investigatorii DIICOT o estimau la acea vreme la valoare de 500.000 de euro.

S-a reţinut că inculpatul Călin Ciota avea legături bine stabilite şi determinate cu un grup infracţional organizat, care a sustras ilicit bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil şi care a sprijinit constant prin actele sale activitătile acesteia.

De asemenea s-a reţinut că el deţinea ilegal o brăţară dacică spiralică sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, pe care intenţiona să o comercializeze ilicit în ţară sau în străinătate pentru o importantă sumă de bani, respectiv 110.000 euro.

S-a precizat în rechizitoriu că la sfârşitul anului 1999 şi începutul anului 2000, rezervaţia arheologică a devenit ţinta grupărilor infracţionale organizate din zonă, scrie Adevărul.

Artefactul compus din cinci spirale incomplete a fost lucrat dintr-un aliaj de aur, nerafinat. Brăţara a fost predată Muzeului Naţional de Istorie  al României. Călin Ciota a fost condamnat în 2008, la patru ani de închisoare pentru tăinuire.

Până în prezent, 13 dintre 24 de brăţări antice sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei au fost recuperate de anchetatori. Împreună, comorile din aur masiv au o greutate de aproape 13 kilograme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te