Instanța supremă a exclus mai multe probe din dosarul Revoluției și l-a retrimis procurorilor

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.10.2020 - 17:04
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Magistrații ICCJ au exclus mai multe probe de la dosar și dau procurorilor militari un termen de 5 zile în care să remedieze "neregularitățile" și să decidă dacă cer restituirea dosarului sau mențin hotărârea de trimitere în judecată. Decizia ICCJ nu este definitivă.

SHARE

Instanța supremă a constatat vineri ”neregularitatea” rechizitoriului întocmit de Secția Parchetelor Militare în Dosarul Revoluției, prin care în 5 aprilie 2019 au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus. Magistrații ICCJ au exclus mai multe probe de la dosar și dau procurorilor militari un termen de 5 zile în care să remedieze "neregularitățile" și să decidă dacă cer restituirea dosarului sau mențin hotărârea de trimitere în judecată. Decizia ICCJ nu este definitivă.

Citește și

Dosarul Revoluției, o epopee de 30 de ani


„Transmite încheierea motivată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secției Parchetelor Militare, pentru ca, în conformitate cu dispozițiile art. 345 alin. 3 Cod procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei”, potrivit deciziei instanței.

Înalta Curte a constatat „nelegalitatea <depozițiilor> persoanelor ascultate în fața Comisiilor senatoriale și care au dobândit calitatea de suspecți/inculpați în cauză”, precum și „nelegalitatea administrării unor depoziții de martori/persoane vătămate, după redeschiderea urmării penale în cauză”. În această ultimă categorie intră, printre altele: Rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din decembrie 1989, Sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989, Documentarul privind Marele Stat Major din cadrul M.Ap.N., „Cartea revoluției române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolaescu, conform hotnews.ro .

Ce a exclus instanța din materialul de urmărire penală:


- actele intitulate „declarații” ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale;
- rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din Decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora;
- Sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989;
- punctul de vedere preliminar al S.R.I. privind evenimentele din decembrie 1989;
- documentarul privind Marele Stat Major din cadrul M.Ap.N.;
- „Cartea revoluției române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolaescu;
- documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acțiunile întreprinse de Direcția de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12.-31.12.1989, datate mai 1991”.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te