INSP avertizează că valul epidemic generat de varianta Delta va fi substanțial

DE Valentin Mirică | Actualizat: 21.07.2021 - 18:21

Un document redactat de INSP la 14 iulie, dar publicat la 21 iulie, intitulat “Evaluarea situației actuale si a perspectivei de evoluție“, arată că ritmul lent de vaccinare impune menținerea restricțiilor.

SHARE

Într-un limbaj încâlcit, documentul INSP arată că, datorită ratei mici de vaccinare din România, în cazul extinderii infecțiilor cu varianta Delta numărul deceselor va fi mai mare ca în Marea Britanie.

Citește și: Două profesoare în pat cu un elev de 16 ani. Ce pedeapsă au primit acestea

“Până în prezent dinamică și caracterizarea transmiterii acestei variante în populație se bazează̆ pe datele colectate și studiile din Marea Britanie. În prezent, în Marea Britanie, se constată o creș̦tere rapidă a număruluide cazuri dar această este acompaniată de scă̆derea mediei de vârsta a cazurilor confirmate și de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. Există o diferența semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie și România astfel încă̂t acest tablou cu un număr de decese mai mic decă̂t în valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul nostru“, avertizează INSP. 

“Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arata ca următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial in ceea ce privește infecțiile și spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și la obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta“, recomandă institutul. 

Raportul arată că acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă și doar 1 din 3 persoane peste 60 de ani a ales să se vaccineze. 

Citește și: Legăturile interlopilor cu politica: sportivii lui Băluță, recuperatorii lui Dragnea, clanul din AUR

“Deși doar în 2.3% din unită̆țîle administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depă̆șesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima luna“, se precizează în document. 

În consecință, având în vedere potențialul de evoluție a variantei delta în România și acoperirea vaccinala scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar că unele restricții să rămă̂nă în vigoare în continuare, apreciază INSP.

“Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Este importantă̆ menținerea unor obiceiuri bune de prevenție, care reduc la minimum transmiterea, ață̂t pentru persoane fizice, că̂t și pentru operatorii economici.

Restricțiile privind reîntoarcerea din că̆lătorii internaționale vor trebui să̆ rămă̂nă în vigoare și în perioadaurmătoare“, propune acest institut.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te