Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,00 %
Marcel Ciolacu 21,74 %
86,07 %
Elena Lasconi 15,71 %
George Simion 14,73 %
Click aici pentru rezultate complete

„Inițiativa pentru Justiție” cere Parchetului General să ia de la SIIJ dosarul judecătoarei Muntean

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.12.2019 - 10:22
Judecătoarea Crina Muntean. FOTO: Newsweek România
Judecătoarea Crina Muntean. FOTO: Newsweek România

Asociația „Ințiativa pentru Justiție”, organizație profesională a procurorilor, solicită public Parchetului General să preia de la Secția Specială dosarul în care este cercetată judecătoarea Crina Muntean.

SHARE

Judecătoarea Crina Muntean, fosta șefă a Secției Penale a Tribunalului Bihor, care s-a alăturat protestelor magistraților pentru apărarea Justiției, a fost luată în vizor atât de Inspecția Judiciară, cât și de Secția Specială de Investigare a Magistraților (prin procuroarea Adina Florea).

Mișcările suprapuse ale SIIJ și ale Inspecției Judiciare împotriva Crinei Muntean s-au intensificat după ce, vara aceasta, judecătoarea a oferit revistei Newsweek România un interviu în care vorbea despre problemele din justiție. Săptămâna trecută, judecătoarea Crina Muntean a fost pusă sub învinuire într-undosar instrumentat de procuroarea Adina Florea, de la Secția Specială. Ulterior, judecătoarea a explicat, într-un nou interviu oferit revistei noastre, contextul în care are loc această acțiune a SIIJ.    

Interviul din Newsweek România, care a deranjat SS și Inspecția Judiciară

Crina Muntean este cercetată într-un dosar în care sunt urmăriți penal foștii procurori ai DNA Oradea, Cristian Ardelean și Ciprian Man, acuzați de abuz în serviciu și șantaj. untean, unul dintre judecătorii care, în ultimii ani, s-a alăturat protestelor magistraților și a sancționat modificările nocive făcute de PSD-ALDE-UDMR în privința legilor jusutiției și a legislației penale, a intrat în atenția Inspecției Judiciare inclusiv pentru interviul oferit, vara aceasta, revistei Newsweek România, în care vorbea despre „rețelele de interese din justiția locală”.

După acuzațiile care îi sunt aduse de Secția Specială, de instigare la abuz în serviciu, judecătoarea Crina Muntean a vorbit, într-un nou interviu oferit Newsweek România, despre acest dosar, precum și despre cercetările Inspecției Judiciare făcute pe numele ei.

Conform Crinei Muntean, în prezent judecător în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, într-una dintre aceste cercetări, care a ajuns la judecata Secției pentru judecători din cadrul CSM, inspectorul judiciar care a formulat acuzațiile împotriva Crinei Muntean nu s-a prezentat în fața Consiliului, așa cum prevede lege, pentru a-și susține acțiunea.

„La ultimul termen, în urmă cu două săptămâni (mijlocul lunii noiembrie – n.r.), a intervenit un incident inedit. Inspectorul judiciar Roxana Petcu, soţie de fost prefect PSD de Ilfov şi Bucureşti, care a exercitat acţiunea disciplinară împotriva mea, refuză să se prezinte în faţa Secţiei.

Legea impune expres prezenţa inspectorului care a exercitat acţiunea”, arat Crina Muntean, în interviul oferit revistei noastre. Pe de altă parte, fosta șefă a Secției penale din cadrul Tribunalului Bihor mai vorbește și despre „mijloacele represive extrem de grave” prin care se încearcă intimidarea și pedepsirea magistraților incomozi.  

Asociația, condusă de procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan Pîrlog, transmite că „din relatări de presă, am aflat că, faţă de un membru de onoare al Asociaţiei noastre, doamna judecător Crina-Elena Muntean, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii „infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de disp. art. 269 alin. 1 Cod penal, instigare la mărturie mincinoasă, prev. de disp. art. 47 Cod penal rap. la art. 273 alin. 1 Cod penal, în referire la art. 279 alin. 2 Cod penal, instigare la abuz în serviciu prev. de disp. art. 47 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, în referire la art. 279 alin. 2 Cod penal”, în cauza 1/P/2019, de către doamna procuror Adina Florea de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie”.  

„Punerea sub învinuire prezintă aspecte evidentede nelegalitate”

În mesajul transmis de aceeași Asociație se mai arată că „punerea sub învinuire a doamnei judecător Crina-Elena Muntean a survenit în contextul judecării unei acţiuni disciplinare ce, în apreciarea noastră, prezintă aspecte evidente de nelegalitate, dintre care amintim: sesizarea disciplinară a fost înregistrată după două săptămâni de la primire, timp în care mai multe alte lucrări depuse ulterior au fost înregistrate, pentru a induce aparența că repartizarea către dna inspector Petcu Roxana s-a făcut „aleatoriu”, iar termenul legal imperativ de 45 de zile, pentru efectuarea cercetării disciplinare, a fost încălcat.”  

Pe de altă parte, Asociația condusă de procurorii Pîrlog și Lia mai arată că „doamna judecător Crina-Elena Muntean a formulat o cerere de recuzare a doamnelor judecător Evelina Oprina, Lia Savonea şi Gabriela Baltag, având în vedere că acestea s-au remarcat, în mod deosebit, prin susţinerea constantă a dnei procuror Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al SIIJ.

În cerere, doamna judecător a susţinut existenţa unor interese nocive actului de justiţie, a unor acţiuni concertate ce implică atât persoane din afara sistemului judiciar, cât și din cadrul Inspecţiei Judiciare, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magisraturii. Aceste interese s-au materializat în veritabile vendete împotriva magistraţilor de bună-credință, neaserviţi influențelor străine, contrare bunei înfăptuiri a actului de justiţie.           

În cursul lunii iulie 2019, doamna judecător Crina-Elena Muntean a acordat un interviu publicaţiei Newsweek, în care s-a poziţionat radical critic faţă de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, Inspectia Judiciară şi actualul Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, susţinând că:          

„Au fost promovate mai multe acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi, care s-au evidenţiat prin atitudini incomode, atât unor persoane ce deţin funcţii importante în sistemul judiciar, cât şi unor persoane politice. Cred că putem vorbi nu de tendinţe, ci de acţiuni concrete ale Inspecției Judiciare, menite a sancţiona magistrații care în prezent reacţionează la acele probleme ce au creat convulsii şi poziţionări diferite în sistemul judiciar”.  

La întrebarea: „Cum catalogați activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție?”, dna judecător a răspuns: „După raportul GRECO, nu cred că mai rămân multe de spus despre această Secţie. Dincolo de asta, faptul că scurta perioadă de funcţionare a acestei secţii a readus în discuţie şi în atenţia publică toate reproşurile adresate până nu demult DNA, toate acele aspecte calificate negativ şi prin evocarea cărora s-a justificat însăşi înfiinţarea acestei secţii - scurgerile de informaţii din dosare penale în presă, mediatizarea excesivă a dosarelor aflate în faza de urmărire penală, măsuri preventive invalidate de instanţe, o selecție a persoanelor vizate de dosarele secției - a compromis în mod ireversibil credibilitatea acesteia”.

CITEȘTE ȘI: Judecătoarea Crina Muntean: „S-au reactivat reţele de interese în justiţia locală”

„Cu toate acestea, cu toată această evoluţie și gândire europeană, în prezent, magistraţii nu au libertatea de a vorbi despre probleme esenţiale şi intrinseci sistemului judiciar, fără a risca sancţiuni pentru această libertate. Magistraţii nu pot protesta împotriva modificărilor legislative ce le afectează cariera şi posibilitatea de a da soluţii juste, fără riscul de a fi supuşi ulterior unor multiple verificări ale activităţii profesionale.

Magistraţii nu au libertatea de a-şi exercita profesia conform propriei convingeri, fără riscul de a deveni, la rândul lor, anchetaţi pentru simplul fapt că au îndrăznit prea mult. Şi toate acestea se întâmplă sub pretextul că reinstaurăm „supremaţia legii“, că respectăm drepturi şi libertăţi fundamentale, că înlăturăm abuzurile. Nu cunosc ca „epoca Stănoiu“ să fi fost marcată de atâta ipocrizie”.          

În prezent, doamna judecător are termen de judecată disciplinară în data de 04.12.2019, a fost citată pentru data de 05.12.2019 la SIIJ, în vederea audierii ca suspect de către dna procuror Adina Florea și a fost invitată la audieri, la data de 10.12.2019, de către Inspecţia Judiciară, în cadrul noii cercetări disciplinare pentru interviul din Newsweek, fiind, asfel, evidentă existenţa unor acţiuni coordonate de intimidare a acesteia prin declanșarea unor mecanisme aparent legale.

Asociația Inițiativa pentru Justiție, îşi reafirmă rolul de a milita pentru o justiţie independentă, pentru respectarea valorilor statului de drept, pentru condamnarea oricăror forme de încălcare a acestora și tocmai de aceea condamnă, în mod public, acţiunile de hărţuire a unor magistraţi. Asociaţia reaminteşte că, în prezent, Inspecţia Judiciară este condusă de către un inspector-șef care a beneficiat de o numire politică, prin efectul legii, în această funcţie, iar Inspecţia Judiciară a înregistrat un număr record de respingeri ale acţiunilor disciplinare promovate împotriva magistraţilor.  

Asociația Inițiativa pentru Justiție ține să reamintească, totodată, că anchetele efectuate de către doamna procuror Adina Florea la SIIJ au fost criticate în spaţiul intern şi internaţional: - ancheta soldată cu punerea sub acuzare a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comisarului pentru justiție Věra Jourová și a restului Comisiei Europene și a aparatului tehnic al acesteia, pentru infracțiunea de „constituirea unui grup infracțional organizat”.

CITEȘTE ȘI: Judecătoarea Crina Muntean: „Nu cunosc ca «epoca Stănoiu» să fi fost marcată de atâta ipocrizie“

„Se constituie în veritabile ameninţări în ceea ce privește independenţa judecătorilor”

Pentru a crea aparența competenței SIIJ, procurorul Adina Florea a reținut că înalții oficiali europeni ar fi acționat împreună cu procurorul general de atunci, domnul Augustin Lazăr. Acționând așa, a încălcat deliberat imunitate diplomatică a membrilor Comisiei Europene și a compromis orice credibilitate a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de Magistraţi.

- ancheta vizându-l pe fostul procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție, dna Laura Codruţa Kövesi, acuzaţiile formulate fiind în totalitate desfiinţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; ancheta s-a remarcat, de asemenea, prin absurdul încadrărilor juridice (de exemplu, celebrul fals în declarații, comis printr-un comunicat de presă).

Toate aspectele relatate mai sus, pe de o parte, dau măsura competenţei profesionale în efectuarea anchetelor a doamnei procuror Adina Florea, pe de altă parte, se constituie în veritabile ameninţări în ceea ce privește independenţa judecătorilor, care reprezintă o cerinţă esenţială a statului de drept.”              

Pentru toate aceste motive, mai arată Asociația Inițiativa pentru Justiție, organizația „solicită public Procurorului General al României preluarea de la SIIJ a dosarului penal în care este efectuată urmărirea penală faţă de doamna judecător Crina Elena Muntean, în vederea efectuării urmăririi penale în cauză de către Procurorul General sau de către unul din procurorii adjuncţi ai acestuia, în temeiul competenţei generale a Procurorului General.”    

CITEȘTE ȘI: „Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te