FOTO+VIDEO Protest la Universitate, după ce Senatul a dat undă verde referendumului CpF

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.09.2018 - 10:31
Protest la Universitate, după ce senatorii au votat pentru organizarea referendumului CpF. Foto: Inquam Photos - Liviu Florin Albei

Propunerea Coaliției pentru Familie pentru modificarea definiției familiei în Constituției a fost aprobată de senatori, cu 107 voturi „pentru”. Senatul este cameră decizională.

SHARE

19.50: Aproximativ 300 de oameni s-au adunat, în Piața Universității, unde protestează, după decizia Senatului de a susține inițiativa Coaliției pentru Familie. 

„Astăzi, am protestat împotriva unui referendum inutil, costisitor și care nu va aduce absolut nici o imbunătatire familiilor din România, din contră va dezbina și mai mult societatea. Acest referendum are la bază o frică irațională cum că homosexualii vor putea să se căsătorească. Și dacă vor face asta ce o să se întâmple? Nimeni nu poate explica concret și cu argumente raționale de ce doi oameni de același sex care plătesc taxe coț la coț cu ceilalți nu pot beneficia de aceleași drepturi civile, împreună. În zeci de țări din lume căsătoriile și parteneriatele între persoane de același sex sunt o realitate, ce s-a întâmplat rău acolo? Vă spun eu, nimic. Este un referendum al urii, al dezbinării, al împărțirii cetățenilor în normali și anormali, iar majoritatea actuală din Parlament surfeaza pe acest val de ură crezând că așa se conduce o societate. Voi boicota acest referendum și nu voi participa pentru că nu vreau să legitimez marginalizarea unor oameni”, a declarat Dorian Ilie, prezent la protestul de la Universitate. 

Dorian Ilie - FOTO: Facebook pagină protest „Lăsați-ne să ne iubim!”

FOTO: Inquam Photos - Liviu Florin Albei 

FOTO: Inquam Photos - Liviu Florin Albei 

18.45: Asociația Accept, care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT, a condamnat, într-un comunicat de presă remis redacției, votul din plenul Senatului. 

„Senatul României ridică homofobia la valoare de stat și sacrifică protecția constituțională pentru numeroase familii din România, prin votul majorității parlamentare și al reprezentanților  unor partide politice din opoziție în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție.  Votul de astăzi reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată și de familie,  protejat atât de articolul 26, cât și de articolul 48 din Constituție. Dreptul la viață de familie este inalienabil și aparține tuturor persoanelor, indiferent de gen și orientare sexuală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului”, se arată în comunicatul Accept. 

De asemenea, la ora 19.00, este anunțat un protest al comunității gay din România, în Piața Universității, organizat de Mozaiq. 

Coaliția pentru Familie a comentat, scurt, pe Facebook: „Victorie pentru susţinătorii familiei: Senatul a adoptat propunerea de revizuire a Constituţiei. Urmează referendumul!”.

18.20: Se votează în plenul Senatului inițiativa CpF. 

PSD și ALDE votează „pentru”, USR votează „împotrivă” . PSD și ALDE au împreună 81 de voturi, PNL a anunțat că senatorii vor putea să voteze conform conștiinței (Leon Dănăilă a votat „pentru”, Florin Cîțu s-a abținut, Daniel Fenechiu s-a abținut, Alina Gorghiu s-a abținut). Traian Băsescu și Teodor Meleșcanu au lipsit. 

Pentru ca inițiativa CpF să fie aprobată, este nevoie de 91 de voturi „pentru”. 

Președintele Senatului anunță: Din 136 de senatori, 127 prezenți, 107 voturi pentru, 13 voturi contra, 7 abțineri. Propunerea de revizuire a Constituției a fost aprobată de senatori.

După adoptare în Parlament, proiectul mai merge la încă o dată la CCR, pentru un aviz, care trebuie dat în maximum 5 zile.

17.00: A început dezbaterea pe tema modificării Constituției, susținută de PSD. 

„Veți duce la inventarea unui nou inamic, după Soros și statul paralel, un vot împotriva referendumului nu este un vot împotriva familiei”, a spus Vlad Alexandrescu, liderul senatorilor USR. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), l-a amenințat pe Alexandrescu că îi taie microfonul dacă mai vorbește despre „probleme generale, despre justiție și sărăcie”, după ce senatorul USR a acuzat PSD că vrea să învrăjbească românii și să îi facă să uite despre modificările la legile justiției, dar și că nu ia măsuri pentru eradicarea sărăciei.  

Titus Corlățean (PSD) susține că social-democrații respectă voința electoratului și că nu a confiscat politic inițiativa Coaliției pentru Familie, lucru pe care chiar CpF l-a reproșat, pe contul său de Facebook. „Ni se reproșează că nu ascultăm îndeajuns oamenii, iar ceea ce fac colegii parlamentari este profund nedemocratic (să voteze împotrivă, n.r.)”. Corlățean susține că statul va fi obligat să ia măsuri socio-economice în sprijinul familiei, după votarea referendumului. 

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a anunțat că se numără printre cei care au ajutat la strângerea semnăturilor Coaliției pentru Familie, pentru că „este voința poporului”, iar UE nu poate decide cum se definește familia, iar PNL „consideră că trebuie să asigure sprijin pentru cei care vor să-și întemeieze o familie, vrem să vedem o femeie și un bărbat crescându-și copiii, votăm pentru organizarea referendumului”. 

Puteți vedea mai jos ședința Senatului, în care se votează inițiativa CpF:

------

Inițiativa Coaliției pentru Familie, pentru modificarea Constituției, va fi supusă, marți, votului final în Senat, camera decizională, în ciuda avertismentelor PNL și USR că procedura prin care a trecut în Parlament este viciată.

Inițiativa vizează schimbarea articolului 48 din Constituție, privind definiția familiei, care să prevadă că familia se întemeiază prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu între soți, așa cum este în prezent. Prevederea se regăsește deja în Codul Civil, însă Coaliția pentru Familie, care a strâns semnături pentru revizuirea legii fundamentale susține că, astfel, familia tradițională este mai bine protejată. 

După ce Liviu Dragnea a declarat, în 1 septembrie, că PSD va organiza referendumul pentru modificarea Constituției în 7 octombrie, două zile mai târziu, inițiativa a primit aviz favorabil în comisii, în Senat. Ar fi trebuit ca miercurea trecută să fie votată de către senatori, însă a fost scoasă de pe ordinea de zi, după ce USR  a semnalat că procedura este viciată, fapt asupra căruia a atras atenția și PNL. 

Senatorul Vlad Alexandrescu a semnalat că procedura de adoptare a inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie este neconstituțională, întrucât se încalcă principiul bicameralismului și al autonomiei parlamentare, Senatul fiind prima cameră care ar fi trebuit sesizată în acest caz.  

Similar, și senatorul PNL Daniel Fenechiu a arătat că procedura este viciată: „Nu poţi să modifici Constituţia, încălcând procedurile constituţionale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituţii, din 2003, nu există ordine preferenţială şi o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituţie sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care iniţiativa constituţională a Coaliţiei pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaţilor. (...) Riscul de a merge mai departe este ca în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR şi Curtea poate declara procedura neconstituţională" . 

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te