Din cele 667 de dosare penale, cele mai multe vizează săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 Cod penal (453 dosare), și infracțiunea de fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal (214 dosare), mai precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), în răspunsul pentru Newsweek România.
13 dosare penale au fost trimise în judecată, iar alte 5 cazuri au fost soluționate prin acorduri de recunoaștere a vinovăției.
67 de persoane sunt urmărite penale, în 56 de dosare instrumentate de procurori, iar în celelalte 611 dosare s-a început urmărirea penală in rem (pentru fapte).
Citește și: Stare de urgență în România: 300.859 de persoane, sancționate cu peste 120 milioane euro
Din relatările din timpul stării de urgență, oamenii legii au deschis dosare penale pentru fals în declarații atunci când oamenii au prezentat adeverințe false de la angajatori, ca să poată circula în voie sau declarații false pe propria răspundere.
În ceea ce privește zădărnicirea combaterii bolilor, un caz notoriu este cel al fostului ofițer MAI care a mințit că nu a fost plecat din țară și care a infectat zeci de cadre medicale și de pacienți de la Spitalul Gerota din Capitală. Cazul lui a dus la intrarea în carantină a primului spital din țară.
Citește și: Criza COVID-19. Tătaru, despre cazurile Gerota și Suceava: A fost nevoie de curățenie