Începe școala 2023-2024 tot cu WC în fundul curții. Unele nu au nici măcar autorizații sanitare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.09.2023 - 09:39
Sală de clasă - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Într-o săptămână începe școala însă vechile probleme par că nu au nicio rezolvare nici în 2023. Sunt zeci de școli care nu sunt racordate la canalizare, multe au toaletele în curte și, de asemenea, sunt unități de învățământ care nu au obținut autorizaţie sanitară.

SHARE

Şcoala va începe şi anul acesta în plin şantier în multe oraşe. Renovările au început pe ultima sută de metri. Zeci de mii de elevi vor fi nevoiți să învețe în schimburi sau la școli din apropiere și să folosească toaletele din exterior.

Începe școala 2023-2024 tot cu WC în fundul curții

Sunt cel puțin 160 de unităţi de învăţământ la nivel național unde elevii vor fi nevoiți să meargă la toaletele din fundul curții, deși an de an politicienii aflați la putere se bat cu cărămida în piept că vor rezolva această problemă odată pentru totdeauna, însă în fiecare an școlar e la fel.

Un număr de 12 unităţi de învăţământ din judeţul Buzău nu deţin autorizaţie sanitară, iar 64 au grupuri sanitare în exteriorul clădirilor, racordate la fose septice, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, înainte cu o săptămână de începerea noului an şcolar.

Citește și: Anul școlar începe cu 190 de școli-șantier în toată țara. Ce fac directorii pe ultima sută de metri

Potrivit autorităţilor sanitare, majoritatea instituţiilor de învăţământ corespund din punct de vedere al avizelor sanitare, existând şi şcoli care, din cauza unor deficienţe constatate pe parcursul unor verificări, nu au reuşit să obţină autorizaţii.

"În judeţul Buzău sunt înregistrate 483 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 113 în mediul urban şi 370 în mediul rural.

Dintre acestea, 471 colectivităţi de copii şi tineri deţin autorizaţie sanitară de funcţionare în baza declaraţiei de proprie răspundere. 12 colectivităţi de copii nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare ca urmare a existenţei unor deficienţe ale condiţiei de mediu sau a nesolicitării unei autorizaţii sanitare noi, după finalizarea lucrărilor de reabilitare sau schimbarea structurii unor colectivităţi autorizate anterior.

Citește și: Câte școli cu WC-ul în curte avem? Toți miniștrii educației au spus că vom scăpa de această rușine

DSP Buzău a notificat autorităţile publice locale pentru remedierea deficienţelor şi depunerea documentaţiilor de autorizare sanitară până la începerea noului an şcolar", se arată într-un raport pus la dispoziţie de DSP Buzău, ca urmare a unei solicitări din partea Agerpres.

Distribuţia apei potabile în şcoli se face, în general, în sistem centralizat, existând o singură unitate de învăţământ care se foloseşte de o sursă improvizată.

"410 unităţi de copii şi tineri sunt racordate la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă al comunităţilor, 72 dispun de sursă proprie de apă cu sistem interior de distribuţie şi o unitate dispune de sursă improvizată de aprovizionare cu apă", arată DSP Buzău.

64 de școli din Buzău, cu WC-ul în fundul curții

Totodată, 64 de instituţii de învăţământ dispun de grupuri sanitare în afara imobilelor în care elevii şi cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea.

"127 de unităţi au grupuri sanitare interioare racordate la sistemul de canalizare al localităţii, 292 au grupuri sanitare interioare racordate la fose septice vidanjabile, 64 au grupuri sanitare exterioare racordate la fose septice vidanjabile", informează autorităţile sanitare.

Acelaşi raport arată că inspectorii de sănătate publică au reluat controalele în unităţile de învăţământ, ca urmare a unei tematici impuse de Ministerul Educaţiei.

„Reabilitări” când începe școala

"În perioada septembrie 2022 - august 2023, DSP Buzău a eliberat 16 autorizaţii sanitare de funcţionare şi 45 de notificări de asistenţă de sănătate publică pentru efectuarea de reabilitări sau construcţii de unităţi de învăţământ.

De la începutul anului 2023, inspectorii sanitari au efectuat 39 de controale, din care 13 în unităţi pentru preşcolari, 15 pentru şcolari, 7 liceal, 2 postliceal, 1 învăţământ special şi 1 after-school. La două licee s-au identificat unele săli de clasă cu parchet sau lambriu degradat pentru care s-au dispus termene de remediere şi au fost aplicate 2 avertismente.

În perioada 04 - 29.09.2023 se va desfăşura acţiunea tematică de control în unităţile de învăţământ preuniversitar dispusă de Ministerul Educaţiei - Inspecţia Sanitară de Stat", se subliniază în raportul DSP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te