În decembrie anul trecut, cu o zi înainte de anularea primului tur al prezidenţialelor, înaltpreasfințitul Teodosie dădea un interviu pentru publicaţia Le Figaro, în care era întrebat despre ascensiunea lui Călin Georgescu.
Arhiepiscopul Tomisului spunea despre candidatul independent că "este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot şi strănepot de preot, care apără valorile creştine şi se interesează de viaţa de zi cu zi a românilor".
Înaltpreasfinţitului Teodosie a fost sancţionat din nou de Biserica Ortodoxă Română. Ce a făcut
Elogii i-a adus şi lui Vladimir Putin. "Este un om al împăcării şi un constructor de biserici", spunea ÎPS Teodosie.
Prin aceste afirmaţii, Teodosie a nesocotit decizia BOR care interzice ca feţele bisericeşti să se amestece în politică, transmite Sfântul Sinod, care l-a dojenit din nou, în scris, după ce a analizat cazul său.
Citește și: DOCUMENT Teodosie era sărac lipit în 2009. Cum a câștigat 1.000.000 de euro în ultimul deceniu?
Răzvrătirea şi indisciplina, însă, îi sunt păcate de care nu se leapădă. Fix în urmă cu un an, Teodosie era chemat să dea socoteală în faţa Sfântului Sinod pentru tulburarea păcii în sânul bisericii.
Şi atunci tot o mustrare a primit. I s-au reproşat tot declaraţiile controversate. "Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi", spunea Arhiepiscopul Tomisului.
26 de clerici din Biserica Ortodoxă Română, reclamați la Patriarhie
Pe lângă Teodosie, alţi 26 de clerici au fost reclamaţi la Patriarhie pentru că au făcut comentarii politice. Un alt episcop sancționat cu dojană sinodală scrisă este Ignatie al Hușilor. Preasfințitul este acuzat că a făcut campanie anti-Călin Georgescu. Episcopul a refuzat să comenteze mustrarea.
Citește și: ÎPS Teodosie, atac furibund la adresa bărbaților fără barbă: "Sunt ciuntiți. Asta ține de bărbăție"
Pe listă este şi duhovnicul-regizor Ciprian Mega. A fost oprit de la slujire de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia. "Chestiunea asta cu neimplicarea bisericii în politică ţine de ipocrizia unui discurs politic. Problema nu se pune dacă face sau nu politică biserica. Ce a făcut biserica a fost o abordare greşită", a declarat Ciprian Mega.
Indisciplinat, arată Sfântul Sinod, a fost şi preotul Cătălin Axinte, din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. A vrut să dea haina duhovnicească pe scaunul de la primărie.