În ședința de luni cu prefecții, aceștia au propus chiar ca medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, și Raed Arafat, șeful DSU, să vină mai des pe teren și să imunizeze populația, conform transcriptului conferinței de presă de ieri a Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV).
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, în conferință, că Executivul pregătește „o campanie de comunicare care are ca element partea emoțională”, cu ceea ce le-a lipsit românilor în perioada pandemiei și promovarea vaccinării ca „metodă medicală corectă, sigură și eficientă de revenire la normalitate”.
Șeful campaniei de vaccinare a mai arătat și că vor fi organizate puncte de vaccinare în locuri atipice, „în ideea de a distanța acest proces al vaccinării de un gest medical propriu-zis, pentru că sunt persoane care evită să se prezinte într-un spital, care au o serie de temeri față de înțepături, față de injecții, față de ace, față de tratamente, față de doctori în general”. Astfel, ar urma să fie organizate campanii de imunizare în muzee, gări, aeroporturi, stadioane, diverse localități turistice, pe litoral, la munte.
Citește și: Cel mai mare număr de nevaccinați, românii între 30 și 49 de ani. Sunt 4,2 milioane | Newsweek Romania
În mediul rural, vaccinare din poartă în poartă
Medicul Valeriu Gheorghiță a admis că autoritățile locale trebuie să se implice mai mult în campanie, menționând că „nu putem să așteptăm doar o campanie de comunicare la nivel central. Pentru că, indiferent de cât de bine ar fi organizată de efectuată, nu are cum să ajungă la fiecare om în parte, indiferent de cât de mult ne-am dori asta. Avem nevoie să ne manifestăm în mod proactiv spiritul civic și să înțelegem că, în momentul de față, societatea în general are nevoie de noi toți. Nu putem să așteptăm doar la cei din jurul nostru să facă ceva”.
Totodată, și prefecții au propus organizarea de tombole și atragerea lideilor religioși din zonă în campanie.
Pentru mediul rural, Valeriu Gheorghiță este de părere că este nevoie ca echipele de vaccinare să meargă din poartă în poartă: „echipe vaccinatoare, echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor efectua cel puțin o dată, de două ori pe săptămână, pe anumite intervale orare, activități de vaccinare, fie la gospodăria fiecărei persoane - practic, din poartă în poartă -, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate anumite puncte de vaccinare în care vecinii vor veni și vor fi vaccinați, sau se vor face o serie de activități de tip mini-maraton de vaccinare în spații puse la dispoziție de autoritățile locale”.
Prefecții vor ca Gheorghiță și Afarat să vină în centre și să vaccineze
Totodată, și Călin Alexandru, de la DSU, a povestit că prefecții le-au propus lui Gheorghiță și Arafat să meargă din centru în centru ca să facă imunizări.
„Călin Alexandru: Da, aș vrea să completez, pentru că domnul doctor Valeriu Gheorghiță, în modestia dânsului, nu a dat una dintre informații. Deci, una dintre propuneri din partea prefecţilor a fost ca dânsul sau domnul doctor Arafat să se prezinte în județul respectiv ca să efectueze activitate de vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă: Da, a fost o solicitare să mergem în mai multe centre de vaccinare. Sigur, eu am toată disponibilitatea, aș merge chiar în fiecare centru de vaccinare dacă programul meu mi-ar permite, aș merge în fiecare comună din țara asta să asigur vaccinarea oamenilor, dacă aș putea aș face acest lucru”, conform transcriptului conferinței de presă de marți a CNCAV.
Conform datelor Comitetului de Vaccinare, 79 la sută din populația eligibilă nu s-a vaccinat anti-COVID.