Hidroelectrica a început să emită facturi pe luna noiembrie. Cum și unde poți trimite reclamații?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 21.12.2023 - 20:17
Hidroelectrica a început să emită facturi pe luna noiembrie. Cum și unde poți trimite reclamații? Foto: facebook/ Hidroelectrica

SHARE

„Într-adevăr prețul per kilowatt de pe prima pagina induce în eroare clienții HE, producând confuzie în rândul acestora, însă așa cum s-a mai spus pe grup, acel preț nu reflecta 100% logica OUG de plafonare a preturilor, mă repet nu reflectă logica OUG de plafonare a prețurilor, ci doar logica proprie a HidroElectrica de aplicare a acestei ordonanțe.

Într-adevăr că e puțin complicat pentru clienți în a înțelege logica din factura HE care să explice prețul de pe prima pagina a facturii HE, însă am încercat să vă fac cunoscuta logica lor cu un exemplu concret...

Găsiți atașată la postare o schema cu detaliile din factura HE. Așadar dvs trebuie să aveți în vedere media zilnica de consum pentru, medie pe care o găsiți în tabelul cu indecși de pe facturile noastre HE: consumul efectiv din luna(prima linie din tabelul cu indecși); consumul estimat de către distribuitor(HE) pentru ultimele zile din luna(vedeți linia a 2-a din tabelul cu indecși).

Că idee, media zilnică se determină prin împărțirea consumului din luna la numărul mediu de zile, care de regula este de 30 zile pentru consumul efectiv și de „n” zile pentru estimarea pentru ultimele zile din luna, unde „n” reprezintă numărul de zile pentru care HE înserează estimarea.

În baza a ceea ce am scris mai sus, în prezent(decembrie 2023) avem următoarele 3 situații: daca media zilnica de consum este mai mica sau egala cu 3.333, iar prețul contractual este mai mare de 0.68 lei/kWh, atunci se vă aplica plafonarea de 0.68 lei/kWh;  daca media zilnica de consum mai mare decât 3.333, dar mai mica sau egala cu 8.5, atunci vom avea 2 situații: daca prețul contractual este mai mare de 0.8 lei/kWh, atunci se vă aplica prețul plafonat de 0.8 lei/kWh; daca prețul contractual este mai mic decât prețul plafonat de 0.8 lei/kWh, atunci se vă folosi prețul contractual;  daca media zilnica de consum este peste 8.5, atunci se vă aplica prețul contractual.  Atenție  În tabelul cu indecși de pe factura HE, veți vedea că sunt 2 linii: prima linie, cea cu consumul efectiv din luna, adică consumul calculat pe baza indexului comunicat de către client, astfel plafonarea se vă calcula pe baza logicii explicata la linkul explicat mai sus; a doua linie, adică cea cu estimarea pusa de distribuitor/HE, astfel plafonarea se vă calcula separat. Așadar în analiza veți vedea că prima linie din tabelul cu indecși, veți vedea un consum efectiv de sub 100 kWh(mai precis de 98 kWh), având o media zilnica de sub 3.33 (vedeți liniile 2 și 3 din tabel), atunci se aplica prețul plafonat de de 0.68 lei/kWh, iar în a 2-a linie din tabelul cu indecși care se refera la estimarea HE, în exemplu este vorba de 15 kWh pentru zile((vedeți linia 4), având o medie zilnica de 5, adică mai mare de 3.33 și mai mica de 8.5, atunci se aplica un preț plafonat la 0.8 lei/kWh pentru că a noastră colega are un preț contractual mai mare de 0.8 lei/kWh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te