Aurescu a anunţat că Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, va acorda în 2021 un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiaţii sirieni şi va onora angajamentele multianuale asumate anterior.
Şeful diplomaţiei române a asigurat că România va continua să sprijine ameliorarea situaţiei umanitare din Siria, dezvoltarea şi rezilienţa statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiaţi, precum şi demersurile UE şi ONU care vizează soluţionarea crizei siriene.
El a făcut un apel ferm la intensificarea demersurilor pentru o soluţionare pe cale politică a crizei din Siria, exprimând sprijinul pentru un rol crescut al UE şi al comunităţii internaţionale în impulsionarea negocierilor pe acest dosar.
De asemenea, a subliniat necesitatea unor eforturi internaţionale concertate pentru ameliorarea gravei situaţii umanitare şi protejarea refugiaţilor sirieni, se arată într-un comunicat MAE.
Citește și
EXCLUSIV Consiliu Militar condus de generalul Manaf Tlass, soluția de tranziție pentru Siria
Navă cu echipaj sirian, abandonată în Portul Constanța, cere ajutor
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evocat acţiunile României de asistenţă umanitară, accentuând însemnătatea deosebită a educaţiei pentru asigurarea viitorului Siriei şi al regiunii. Astfel, a precizat că România a acordat 143 de burse pentru studenţii sirieni în anul academic 2019-2020 şi a exprimat angajamentul de a continua acest tip de sprijin.
În acelaşi timp, oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a susţine în continuare eforturile internaţionale de combatere a terorismului, în calitatea sa de stat membru al Coaliţiei Globale anti-DAESH. Având în vedere necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru reîntoarcerea refugiaţilor, eradicarea grupărilor teroriste din Siria rămâne o prioritate.
Reuniunea a prilejuit reconfirmarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru implementarea unei soluţii politice la criza din Siria, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate nr. 2254/2015 şi Comunicatul de la Geneva (2012), la zece ani de la începerea protestelor în Siria.